04.05.2018 — 16:09

Відбулося засідання оперативного штабу ДСНС

Сьогодні під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося засідання оперативного штабу ДСНС.

Від Хмельниччини участь у засіданні взяли перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Єдуард Братко, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та відповідних служб.

Геннадій Григорович зазначив, що пожежонебезпечний  період настав ще у квітні місяці, але сьогодні такий ризик значно підвищився. Тому сьогоднішнє засідання було присвячене планам і завданням, які стоять перед кожним керівником місцевого органу влади, місцевого самоврядування і відповідних служб.

За словами Геннадія Зубка, найбільше в зону ризику потрапляють ліси, торфовища, сільгоспугіддя. Також це стосується полігонів твердих побутових відходів, стихійних сміттєзвалищ та військових полігонів.

“Оперативний план заходів щодо протидії та запобігання надзвичайним ситуаціям у  пожежонебезпечний період є обов’язковою маршрутною картою для всіх служб, які повинні діяти злагоджено і скоординовано”, – додав високопосадовець.

Також на засіданні було наголошено на тому, аби відповідні служби щоденно надавали інформацію щодо температурних режимів і кліматичних умов до регіональних комісій ТЕБ та НС, які безпосередньо вже на місцях, прийматимуть рішення щодо високого рівня класу пожежонебезпечної ситуації та плану заходів оперативного реагування. Зокрема, це стосується обмеження доступу людей до лісів і обмеження в’їзду автотранспорту, призупинення полювання, постійний моніторинг пожежної ситуації та правил пожежної безпеки.

В продовження засідання, присутні обговорили питання підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах України у літній сезон.

Урядовець звернувся до органів місцевого самоврядування провести першочергово інвентаризацію місць масового відпочинку біля води, засобів безпеки, координацію підрозділів Нацполіції і територіальних органів ДСНС, які займаються рятуванням людей.

“До початку сезону дуже небагато часу, тому органи місцевого самоврядування мають обладнати і збільшити місця масового відпочинку людей на водних об’єктах, вжити вичерпних заходів щодо запобігання загибелі людей на воді і до 1 липня розробити регіональні програми рятування людей на воді у 2018 році», — наголосив Геннадій Зубко.

На завершення засідання, Геннадій Григорович вкотре наголосив на відповідальності керівників на місцях і особливо тих державних підприємствах, які повинні в умовах підвищеного стану пожежонебезпеки посилити превентивні заходи.

“Найголовніше для нас – безпека людей, і тому, питання запобігання і порятунку – це ваш професійний обов’язок», – сказав Віце-прем’єр-міністр.

В свою чергу, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що з метою забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах та лісових масивах області вжито ряд заходів, а саме: розроблено та впроваджується План дій щодо запобігання виникненню пожеж у природних екосистемах на території області у 2018 році, затверджені та погоджені мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових  пожеж  у  пожежонебезпечному  періоді  2018 року.

Також питання щодо попередження пожеж в екосистемах у весняно-літній пожежонебезпечний період 2018 року розглянуто на позаплановому засіданні комісії ТЕБ і НС облдержадміністрації.

Крім того, протягом квітня поточного року в області здійснено перевірки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, лісокористувачів (підприємств, установ та організацій) щодо стану готовності до протипожежного захисту лісів у пожежонебезпечний період 2018 року.

Для організації і забезпечення ефективного гасіння пожеж на лісогосподарських підприємствах створено та функціонує 4 лісопожежних станції, на оснащенні яких знаходиться 10 пожежних автомобілей, 100 одиниць пристосованої техніки, 45 мотопомп, 300 ранцевих оприскувачів, 60 автомобілів підвищеної прохідності, 49 патрульних автомобілів, 86 колісних тракторів з грунтообробним обладнанням, 160 бензопил, 68 радіостанція, 340 комплектів спецодягу. На базі ГУ ДСНС в області функціонує 3 зведених загони (113 од. пожежних автоцистерн, 12 од. автомобілів пожежних першої допомоги, 6 од. пожежних насосних станцій, 5 од. пожежних рукавних автомобілів та 66 мотопомпи).

Також визначено 27 місць для заправки водою гелікоптерів за допомогою водозливного пристрою ВЗП-5, 20 майданчиків для посадки гелікоптерів, а також 65 місць для забору води пожежними автомобілями.

Для своєчасного виявлення лісових пожеж в найбільш пожеженебезпечних лісових масивах є 13-ть спостережних пожежних веж, 9 з яких обладнані системами телеспостереження.

Також на території області розміщено 47 торфовищ загальною площею 8901 га. Для попередження пожеж торфів розроблено картографічні матеріали із нанесенням місць залягання покладів торфу із визначеною площею їх залягання, ступеню пожежної небезпеки (горючі, помірно горючі та затоплені), визначено відстані до найближчих населених пунктів та вододжерел.

Питання забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах перебуває під постійним контролем облдержадміністрації.