05.05.2018 — 09:00

Гендерний компонент повинен стати частиною майбутніх регіональних стратегій та програм, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Після схвалення Урядом Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року міністерства вже розпочали вносити заходи з Державної програми до свої планів. Тепер потрібно почати розробку програм та планів на виконання цієї Державної соціальної програми у регіонах. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час першої наради із заступниками голів ОДА – уповноваженими координаторами з питань гендерної політики в органах місцевої виконавчої влади.

Віце-прем’єр-міністр поінформувала учасників наради, що за останній рік роботи в гендерному напрямку вже є відчутний прогрес. Зокрема, відбулися суттєві зміни у підходах міністерств до організації роботи, а головне – у розумінні того, що ідеї гендерної рівності можуть бути втілені саме за допомогою включення державного механізму, зокрема, через систему органів місцевої влади. «Вперше у Плані дій Уряду на 2018 рік акцентовано увагу на гендерних пріоритетах. Я закликаю регіони не залишатися осторонь й активно долучатися до урядових ініціатив та реформ. Нам необхідна ваша підтримка та досвід. Нам необхідно, щоб всі можливі гендерно чутливі показники були включені до майбутніх регіональних стратегій та програм», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також Віце-прем’єр-міністр закликала представників регіонів до активної роботи над Національним планом дій «Жінки, мир, безпека» на виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, у червні Кабінет Міністрів має затвердити оновлений Національний план дій, відповідно Мінсоцполітики необхідно провести координаційну нараду з місцевими органами влади та долучити регіональні громадські організації для більш системної роботи над реалізацією Національного плану дій.

Заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович наголосила, що важливою складовою роботи над Національним планом дій «Жінки, мир, безпека» є удосконалення методики моніторингу. «До кінця цього року Мінсоцполітики буде розроблена уніфікована моніторингова картка стану справ, яка потім може бути використана як приклад для наступних моніторингів програм та планів. Саме ця моніторингова система має стати ефективним інструментом для вашої роботи на місцях», – зазначила Наталія Федорович.

Також йшлося про розробку Національного плану дій з виконання Заключних зауважень до 8 доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW) та створення регіональних планів заходів. Як зазначила Віце-прем’єр-міністр, минулого року за підтримки Канади та у тісній співпраці зі структурою ООН Жінки в Україні було започатковано проект «CEDAW в Дії!», в рамках якого експертним середовищем був розроблений проект Національного плану дій з виконання Заключних зауважень. Цьогоріч документ має затвердити Кабінет Міністрів. «У нас є успішний минулорічний досвід і серйозна підтримка міжнародних партнерів. Мінсоцполітики разом з міжнародними організаціями уже провели низку навчальних семінарів з представниками міністерств та відомств. Такий підхід ми запровадимо і в регіонах. За підтримки проекту «CEDAW в Дії!» зможемо провести декілька «кущових» семінарів, аби регіони могли активно долучитися до реалізації Національного плану», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окрему увагу вона приділила реформуванню системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, зокрема, з питань гендерної рівності. «Я знаю, що зараз чекає на затвердження Урядом проект Плану заходів, добре, що у документі окрему увагу приділено питанням підвищення кваліфікації державних службовців з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, захисту прав та інтересів осіб з інвалідністю, гендерної політики, стратегічним комунікаціям», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Перший заступник Голови Національного агентства з питань державної служби Володимир Купрій наголосив, що реформа державної служби, зокрема, й модернізація Центрів підвищення кваліфікації державних службовців враховуватиме гендерний компонент на всіх етапах розвитку. «Сьогодні ми в процесі перезавантаження системи професійного навчання державних службовців. Додаються нові теми та напрямки навчання, питання ж гендерної рівності у цьому контексті є надзвичайно актуальними», – зазначив Володимир Купрій.