11.05.2018 — 10:31

Маємо активізувати роботу у процесі утворення об’єднаних територіальних громад на Ізяславщині – Валерій Олійник

Якщо запитати, що для нас ефективна робота, ми сміливо скажемо – те, що змінює людей у кращому напрямку і дає результати.  Саме про перспективи реалізації адміністративної реформи із формування спроможних об’єднаних територіальних громад на Ізяславщині йшлося на зустрічі, яка відбулась 10 травня у Ізяславській районній державній адміністрації, за участю заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника, начальника управління регіонального розвитку та будівництва  облдержадміністрації Олексія Дьоми, директора Хмельницького відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергія Яцковського, експерта з питань децентралізації Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Вікторії Літвінчук із першим заступником голови Ізяславської райдержадміністрації Павлом Ковальчуком, заступником голови райдержадміністрації Володимиром Левченком, Ізяславським міським головою Валентиною Корнійчук та Плужненським сільським головою Віктором Максимчуком.

Присутні обговорили питання реалізації перспективного плану утворення об’єднаних територіальних  громад в Ізяславському районі. Зокрема Валерій Олійник зазначив, що відповідно до перспективного плану передбачено в Ізяславському районі створення двох об’єднаних територіальних громад із центрами в місті Ізяслав та в селі Плужне. Також Валерій Цезарович додав, що Ізяславський район – один із тих чотирьох в області, де не створено на сьогодні жодної ОТГ.

Посадовець зауважив, що процес добровільного об’єднання має завершитися у 2018 році, у перспективі очікується зміна механізму створення об’єднаних громад. «Зволікання із процесом об’єднання тягне за собою неможливість отримати преференції та допомогу із боку держави та міжнародних донорів на розвиток інфраструктури та закладів соціальної сфери. Також втрачається можливість на реалізацію різноманітних проектів, в тому числі і за рахунок міжнародних організацій. Ті громади, що встигли об’єднатися раніше уже третій рік отримують значну фінансову підтримку від держави, яку використовують для розвитку і розбудови. Необ’єднані території такої можливості не мають», – наголосив заступник голови обласної державної адміністрації  Валерій Олійник.

Директор Хмельницького відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський вказав на необхідність проведення широкої роз’яснювальної роботи та консультацій серед різних груп населення: депутатського корпусу міської та сільських рад, сільських голів, секретарів сільських рад, громадського активу, працівників установ, підприємств та організацій. «Втрачений у цьому процесі час, рівнозначний втраченим можливостям втілення процесу децентралізації у кожній об’єднаній територіальній громаді», – наголосив Сергій Яцковський.

В ході зустріч, між її учасниками відбувся досить тривалий конструктивний діалог в ході якого було розглянуто питання практичної реалізації процесу формування ОТГ. Також обговорено ті виклики та ризики, що можуть виникати у цій справі.

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації