15.05.2018 — 15:08

Психологічна реабілітація жінок, які пережили АТО – один з пріоритетів співпраці Україна-НАТО у гендерному напрямку, – Клер Хатчинсон у Києві

Для  НАТО надзвичайно важливо, аби українські демобілізовані  військовослужбовці, як жінки, так і чоловіки, у повній мірі отримали  якісну психологічну допомогу після перенесених на фронті травм. Про це  заявила спецпредставник Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру  і безпеки Клер Хатчинсон на зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань  європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною  Климпуш-Цинцадзе.

«Ми  готові об’єднати зусилля усіх міжнародних інституцій, що займаються  гендерною політикою в Україні, задля спільної роботи для допомоги у  відновленні психологічного здоров’я тих, кого скалічила війна на Сході,  зокрема, жінок», – наголосила Клер Хатчинсон. Іванна Климпуш-Цинцадзе  високо оцінила ініціативу спецпредставника Генсека НАТО і поінформувала  про плановану чергову зустріч із донорами проектів гендерного напрямку,  яка відбудеться 22 травня. «За тиждень ми матимемо важливу зустріч з  ключовими партнерами. Їхня підтримка у просуванні політики рівності в  Україні – вкрай важлива нині», – додала Віце-прем’єр-міністр.

Також  сторони обговорили підготовку оновленого Національного плану дій щодо  виконання Резолюції Ради безпеки ООН №1325 «Жінки, мир, безпека», який  наприкінці травня має бути поданий на затвердження Уряду. «Попри  конфлікт на Сході, Україна зробила важливі кроки з виконання Резолюції  1325. Наразі ми працюємо над створенням гендерних контактних пунктів у  ключових силових міністерствах, і я була б дуже вдячна НАТО за допомогу у  подальшому просуванні гендерної рівності у секторі безпеки та оборони  України на основі найкращого досвіду країн Альянсу», – підкреслила  Віце-премֹ’єр-міністр.

Іванна  Климпуш-Цинцадзе наголосила, що тема гендерної рівності повинна звучати  на всіх рівнях співпраці України з Альянсом. За її словами, Україна  розраховує на позитивне рішення щодо призначення гендерного радника  Альянсу в Представництві НАТО в Україні, який міг би стати координуючим  ядром для обох сторін. «На сьогодні дуже важливо, аби тема гендерної  рівності була на порядку денному зустрічей усіх рівнів під егідою  Україна-НАТО, зокрема, на спільній робочій групі Україна-НАТО з питань  оборонної реформи, а також на рівні засідань Комісії Україна-НАТО», –  додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також  Віце-прем’єр-міністр повідомила про запуск пілотного проекту з  гендерної освіти у секторі безпеки та оборони. «Ми розпочали важливий  проект у дев’яти військових та безпекових університетах України, що  спрямований на уніфікацію гендерної освіти у силовому секторі. Наразі  експерти розробляють нову методологію, почали працювати над новими  підручниками, складати навчальні плани та програми з урахуванням  гендерного компоненту. Ми будемо раді залучити НАТО до експертної  допомоги в реалізації цього проекту», – наголосила Іванна  Климпуш-Цинцадзе.