16.05.2018 — 17:16

Підприємці Хмельниччини обговорили особливості бізнес-планування підприємницької діяльності та державної підтримки суб’єктів підприємництва

Сьогодні, за ініціативи Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області,  в торгово-промисловій палаті відбулося засідання у форматі круглого столу ділових людей на тему: «Практичне втілення державної політики в сфері підтримки підприємництва на Хмельниччині». До участі у засіданні були запрошені заступник голови адміністрації Олег Гуменний, радник Голови Українського фонду підтримки підприємництва Ніна Кузьменко, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, представники малого та середнього бізнесу, студенти.

Директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області Інна Бачинська зазначила, що сьогоднішнє засідання зосереджене на особливостях бізнес-планування підприємницької діяльності та застосування на практиці механізмів державної підтримки суб’єктів підприємництва.

Інна Анатоліївна відмітила, що сьогодні економіка розвинених країн світу базується на малому та середньому бізнесі. Зокрема, у країнах ЄС на їхню частку в середньому доводиться 63–67% ВВП. Тому в рамках Євросоюзу здійснюється політика підтримки малого підприємництва, головною метою якої є збалансування інтересів держави і бізнесу, забезпечення оптимальних умов для здійснення підприємницької діяльності у секторі МСП.

Що стосується Хмельниччини, то фінансова державна допомога здійснюється за рахунок державного бюджету та за рахунок реалізації органами державної влади регіональних та місцевих програм підтримки малого і середнього підприємництва.

Так, протягом 2000-2018 років до РФПП по Хмельницькій області за фінансово-кредитною підтримкою (ФКП) звернулося 204 позичальника (в т.ч. в 2018 році 27 СПД). Згідно рішень сесій Хмельницької обласної ради про обласний бюджет на відповідний рік в межах затверджених бюджетних асигнувань надано ФКП для 185 СПД на загальну суму 11.8 млн. грн.

Також директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області повідомила, що проведений аналіз дозволив визначити основні проблемами, які необхідно вирішувати для забезпечення ефективності державної фінансової політики підтримки підприємництва, серед яких: домінування зовнішніх інвестицій над внутрішніми; неосвіченість/недостатня кваліфікація підприємців, що призводять до збільшення кількості відмов СПД у наданні фінансово-кредитної  підтримки.

За словами Інни Анатоліївни, основними шляхами вирішення проблем втілення державної фінансової політики в сфері підтримки підприємництва в регіоні мають стати: збільшення обсягу фінансової підтримки суб’єктів господарювання на регіональному рівні за рахунок бюджетних коштів, залучення інших внутрішніх та зовнішніх інвестицій; сприяння введенню інновацій у розвиток підприємництва регіону з метою збереження існуючих та створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів від сплати податків та зборів; методична та методологічна допомога суб’єктам господарювання у розробці бізнес-планів інвестиційних проектів в рамках Програми розвитку малого та середнього підприємництва; налагодження діалогу між владою та бізнесом в частині забезпечення результативності регуляторних актів, що  сприятимуть покращенню ведення бізнесу; удосконалення та урізноманітнення механізмів фінансово-кредитної підтримки, в тому числі за рахунок передачі районними та міськими радами обласній раді видатків для надання ФКП СПД області у вигляді міжбюджетних трансфертів.

Тому, на думку доповідача, стратегічною метою державної політики загалом та політики регіонального розвитку Хмельниччини має стати фінансова підтримка малого та середнього підприємництва, збереження існуючих та створення нових робочих місць, і як наслідок – нарощування надходжень до державного та місцевих бюджетів.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Олег Гуменний зазначив, що сьогодні Хмельниччина демонструє позитивну динаміку свого розвитку. Так, за показниками за 2017 ріку у загальнодержавному рейтингу серед 23 регіонів України Хмельниччина посідає 9 місце. Індекс промислової продукції склав 100,8%.

Олег Вікторович розповів учасникам засідання про промислові підприємства області, яких налічується приблизно 1800, якими вироблено та реалізовано за 2017 рік промислової продукції на 30 млр. гривень. Експорт та імпорт промислової продукції склав відповідно 424 та 378 млн. доларів США, що є найкращим результатом по Україні.

Також з червня місяця у Старосинявському районі починає працювати підприємство по переробці соєвих культур потужністю 1500 т. на добу і це буде одне із найпотужніших підприємств в Європі.

У м. Кам’янець-Подільський у липні відбудеться презентація власної ТЕС потужністю 45 МВт, яка дасть можливість забезпечити мешканців міста власною електроенергією на 70%.

У м. Старокостянтинів розпочато будівництво підприємства по переробці зерна сояшника потужністю 1,5 млн.т. на рік.

Проте, за словами посадовця, одним із потужних проектів на сьогоднішній день є будівництво санаторно-курортного комплексу смт. Сатанів на 1800 місць з добудовою 5 гірськолижних спусків, що дасть можливість тисячам мешканцям області отримати роботу та гідну заробітну плату.

Разом з тим, слід відмітити малий і середній бізнес, який вносить дуже великий вклад у розвиток області. Так, протягом січня-березня до бюджетів усіх рівнів від малого і середнього бізнесу надійшло 1 млр.332 млн. податкових платежів. Відтак, Олег Гуменний принагідно подякував представника малого і середнього бізнесу за той вклад, який вони роблять для розвитку економіки області.

Також на засіданні круглого столу було розглянуто нормативно-правові засади та практику реалізації державної фінансової політики в сфері підтримки підприємництва на прикладі Хмельницької області, визначено проблеми її реалізації та окреслено наступні напрями її вдосконалення в сучасних умовах розвитку економіки України.