17.05.2018 — 13:56

У Хмельницькому провели акцію до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

Щорічно у третю неділю травня весь світ відзначає День пам’яті людей, які померли від СНІДу. Цей день визначений за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я і вперше був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско (США).

У Хмельницькому 16 травня провели акцію під гаслом «100% життя – 100% толерантності», присвячену Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. Біля кінотеатру імені Шевченка влаштували концерт, провели тематичний флешмоб та запалили символічні лампадки.

Акція відбулася за ініціативи БО «Хмельницьке обласне відділення людей, що живуть з ВІЛ» та Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом. Під час акції усі бажаючі, а це, переважно, молоді люди, мали змогу пройти безкоштовно тест на ВІЛ-інфекцію та отримати інформацію про цю хворобу. За інформацією медичних працівників Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом, 72 особи отримали професійну консультацію та пройшли тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів. На щастя, під час тестування не виявлено жодного нового випадку цього страшного захворювання. Крім того, у ході акції представники організаторів безкоштовно розповсюджували інформаційні буклети та контрацептиви.

Фахівці нагадують, що у Хмельницькій області мережа служби СНІДу представлена Центром СНІДу та кабінетами «Довіра» в лікувальних закладах. Служба забезпечує обслуговування як ВІЛ-інфікованих, надаючи їм комплексні послуги та забезпечуючи антиретровірусними препаратами, так і проводячи дотестове та післятестове консультування жителів області, зокрема, здійснення безкоштовного обстеження крові на ВІЛ-інфекцію. В області створені всі умови для того, щоб людина могла дізнатися про свій ВІЛ-статус, є необмежений доступ до консультування та тестування на ВІЛ.

За інформацією Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом, станом на 1 травня 2018 року у Хмельницькій області на обліку перебували 2055 ВІЛ-інфікованих, 130 з них – діти. При цьому 774 особи – хворі на СНІД, з них 44 дитини. Протягом поточного року вперше встановлено діагноз ВІЛ-інфекції у 91 особи, в тому числі виявлено 59 випадків СНІДу. Всього померла 31 особа, в тому числі 13 від СНІДу. Від ВІЛ-інфікованих жінок народилося 15 дітей.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я