18.05.2018 — 18:14

Відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації за участю представників місцевих координаційних рад з питань розвитку підприємництва з обговорення фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в рамках обласних програм.

Відкриваючи засідання, Олег Гуменний поінформував присутніх про стан економічного розвитку Хмельниччини, зокрема щодо позитивної динаміки області. Так, за показниками за 2017 ріку у загальнодержавному рейтингу серед 23 регіонів України Хмельниччина посідає 9 місце. Індекс промислової продукції склав 100,8%.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації, таких високих результатів досягнуто, в першу чергу, завдяки промисловому потенціалу регіону. В області налічується приблизно 1800, якими вироблено та реалізовано за 2017 рік промислової продукції на 30,0 млрд. гривень. Експорт та імпорт промислової продукції склав відповідно 424,0 та 378,0 млн. доларів США, що є найкращим результатом по Україні.

 

З червня поточного року у Старосинявському районі запрацює підприємство по переробці соєвих культур потужністю 1500 т. на добу і це буде одне із найпотужніших підприємств в Європі. розпочато будівництво підприємства по переробці зерна сояшника потужністю 1,5 млн.т.

У м.Кам’янець-Подільський у липні відбудеться презентація власної ТЕС потужністю 45 МВт, яка дасть можливість забезпечити мешканців міста власною електроенергією на 70%.

По першому питанню порядку денного засідання з інформацією щодо реалізації програми фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва за рахунок обласного бюджету виступила директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області Інна Бачинська. Зокрема, рішеннями обласної ради  передбачено кошти у сумі 3,14 млн. грн для пільгового кредитування суб’єктів підприємництва через Регіональний фонд підтримки підприємництва по Хмельницькій області.

Протягом 2000-2018 років до Фонду по Хмельницькій області за фінансово-кредитною підтримкою звернулося 204 позичальники. Загалом, згідно рішень сесій Хмельницької обласної ради про обласний бюджет на відповідний рік в межах затверджених бюджетних асигнувань надано фінансово-кредитну підтримку 185 суб’єктам малого та середнього підприємництва на загальну суму 11,8 млн. гривень.

Крім того, фінансова державна допомога здійснюється за рахунок державного бюджету та за рахунок реалізації органами державної влади регіональних та місцевих програм підтримки малого і середнього підприємництва, – завершила свій виступ Інна Бачинська.

Щодо можливостей фінансової підтримки суб’єктів підприємництва Хмельницьким обласним центром зайнятості поінформував директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Як зазначив посадовець, державна підтримка на рівні обласного центру зайнятості здійснюється за наступними напрямками:

-компенсація роботодавцям витрат на сплату єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

-компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа вимушено переміщених осіб;

-одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

За підсумками 2017 року, додав Сергій Черешня, для організації підприємницької діяльності 97 безробітним виплачено одноразову допомогу у загальній сумі 1578,5 тис. гривень. Крім того, за минулий рік прийнято рішення про здійснення компенсації єдиного соціального внеску 253 роботодавцям  за працевлаштування 406 безробітних на нові робочі місця, у тому числі 129 суб’єктів малого підприємництва, які працюють в пріоритетних видах економічної діяльності, отримують компенсацію за працевлаштування 247 безробітних. Здійснено компенсацію роботодавцям єдиного соціального внеску на суму 3508,8 тис. гривень.

Про напрямки фінансово-кредитної допомоги сільськогосподарським виробникам в рамках програми розвитку  агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки поінформувала начальник управління економічного аналізу, фінансового забезпечення, бухгалтерського розвитку та соціально-економічного розвитку Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Лариса Молчан.

“У контексті зазначеного дуже важливо інформацію про державну підтримку малого та середнього бізнесу, яку озвучено на сьогоднішньому зібранні, у повному обсязі доносити до широкого загалу підприємництва”, – відмітив Олег Вікторович.