08.04.2016 — 16:46

Старосинявська селищна ОТГ ділиться досвідом

скачанные файлы (1)За сприяння Хмельницького Офісу реформ 6 квітня  з робочим візитом Старосинявську селищну ОТГ відвідала делегація Решетилівського району на чолі з головою Решетилівської районної ради Писаренком Іваном Васильовичем та головою Решетилівської районної державної адміністрації Перепелицею Романом Миколайовичем. Мета візиту – вивчення досвіду Старосинявської селищної ОТГ у створенні однієї громади в межах одного району.

Представників Решетилівського району цікавили різні аспекти життя Старосинявської громади після об’єднання, зокрема як відбувається процес створення відділів управління, доля адміністрації району, здійснення фінансування районної ради, чи громадою виділяються додаткові кошти для фінансування ФАПів, доля закладів культури та освіти, за рахунок чого відбулося зменшення витрат на утримання органів місцевого управління.

Особливо цікавим для голів сільських, селищних рад Решетилівського району було питання порядку надання адміністративних послуг населенню, особливості формування дохідної частини бюджету громади та підхід до розподілу коштів при фінансуванні видатків, доля «неперспективних сіл», функції старост тощо. На ці та інші питання присутні мали можливість отримати вичерпну відповідь від голови громади Віталія Здебського та начальників відділів виконкому Старосинявської селищної ради ОТГ.

Зокрема Віталій Єдуардович зазначив, що в громаді ведеться постійний діалог з усіма її мешканцями, сходи сіл з метою забезпечення відкритості процесу управління Старосинявською громадою. На таких зустрічах розглядаються потенційні напрямки використання коштів громади, заслуховуються думки жителів, а за результатами обговорень формується спільний план соціально – економічного розвитку.

В громаді розроблені заходи по залученню інвесторів та укладання з ними соціальних угод, що забезпечує додаткову підтримку сіл. На території громади функціонують комунальні підприємства, які надають цілий спектр послуг для всіх мешканців ОТГ.

Директор Хмельницького Офісу реформ Сергій Яцковський, у своєму виступі «Про особливості процесу реалізації реформи децентралізації в Хмельницькій області» засвідчив важливу роль, яку відіграють присутні не лише в процесі ініціації процедури об’єднання, а й в подальшому розвитку ОТГ.

«В роботі ОТГ необхідно навчитися визначати найбільшу проблему в селах, які вона об’єднує, для того щоб адекватно відреагувати. Ми повинні навчитися визначати ефект від вирішення виявленої проблеми, враховувати кількість осіб, яку зачіпає ця проблема, на скільки її вирішення є актуальним в поточному році, який ресурс потрібно акумулювати і всі ці аспекти повинні розглядатися одночасно», – зазначив Сергій Віталійович.

Крім того, 7 квітня делегація Решетилівського району Полтавської області здійснили візит до Меджибожа під час якого, ознайомилася з особливостями роботи ОТГ, мала можливість поспілкуватися з головою громади Демків Михайлом Анатолійовичем, працівниками виконкому та мешканцями Меджибізької ОТГ. Після зустрічі було продовжено візит до Старосинявської ОТГ.

За матеріалами Офісу реформ в Хмельницькій області