22.05.2018 — 16:05

Детінізація економіки та формування гнучкого ринку праці сприятиме скороченню міграції, – Володимир Гройсман

Детінізація економіки та формування гнучкого ринку праці з урахуванням потреб роботодавців та можливостей працівників сприятиме скороченню міграції з України і дозволить в середньостроковій перспективі навіть залучати фахівців у нашу державу. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради за участю керівництва Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, інших уповноважений органів та експертів – економістів.

Як зазначив Глава Уряду, проблема міграції кадрів з України існує. Щоправда, формувалася вона десятиліттями, і не вирішувалася так само тривалий час. «Наслідки відчуваються сьогодні. Українські підприємці вже зараз говорять, що не вистачає кваліфікованих кадрів», – сказав Володимир Гройсман.

При цьому, як відзначали учасники наради, знайти роботу за кордоном відповідно кваліфікації – вкрай важко. За даними Держстату, наведеними під час наради, лише 26,8% трудових мігрантів працювали за кордоном згідно з отриманою кваліфікацією, 36% – працювали на роботах, що не потребували кваліфікації, майже 30% працювали в зовсім  іншій сфері – не за професією взагалі.

Чоловіки, а вони найчастіше виїжджають за кордон у пошуках роботи, найбільше задіяні у будівельних роботах, жінки – як домашні робітниці. Значна частина трудових мігрантів зайнята в сільському господарстві, передусім, в сезонних роботах.

Як наголосив Прем’єр-міністр, один із способів вирішити проблему – готувати фахівців відповідно до вимог та очікувань роботодавців і забезпечити гідну оплату праці.

«Міграція – характерна не тільки для України. Люди виїжджають в інші країни – де вища заробітна плата і стандарти життя, – зазначив Глава Уряду. – Якщо буде зростати заробітна плата в Україні, люди будуть більше розглядати можливість, щоб жити у своїй рідній країні. Нам потрібно знайти заходи, які дозволять бізнесу знайти робітників, а українським робітникам – знайти гідні робочі місця».

Учасники наради відзначили, що в контексті зменшення міграції Україні потрібно діяти одразу за декількома напрямками. Ключовий з них – реалізація реформ і пожвавлення економічної активності. Це сприятиме створенню умов праці, формуванню мотивації повернутися в Україну, залишитися тут і працювати на благо своєї держави.