24.05.2018 — 15:03

На Красилівщині відкрито пам’ятний знак жертвам війни

Сьогодні, 24 травня, на скорботному місці в селах Манівці та Росолинці Красилівського району відбувся поминальний захід, вшанування пам’яті загиблих євреїв, а також мільйонів усіх тих чоловіків, жінок, дітей, у яких страшний Голокост забрав право на життя.

Захід відбувся за участі заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного, працівників управління кульутри, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, представників єврейської громади, громадськості району.

Пригадуючи сторінки історії варто відмітити, що з початком окупації у липні 1941-го над Кузьмином та Кульчинами своє чорне крило простягла та біда, яка вже раніше почала збирати свою данину у Європі і яка до історії записана під ім’ям “Голокост”.

Для усього світу її ціна – 6 мільйонів життів, для жителі сіл Кульчин та Кузьмин частка в цій страшній ціні – 5 тисяч. Усіх, хто мав єврейське походження та мешкав у найближчих до Красилова населених пунктах, зігнали в гетто у містечку Кульчин. Територію обнесли колючим дротом, а всіх бранців змусили носити на одязі мітку: жовті шматки матерії з синьою зіркою Давида. Згодом їх перевели в табір у селі Манівці, із якого не було вороття.

В братських могилах у місцях розстрілів покояться тіла мирних людей будь-якого віку, чиєю єдиною провиною в очах гітлерівців було те, що вони були євреями. Додатковим болем був той факт, що протягом багатьох років після закінчення 2-ї Світової Війни загиблі тут люди були по суті забуті всіма, лише залишаючись в пам’яті їх рідних. Серія подій і потрясінь, що відбуваються в сучасному світі і в Україні, послужили тим своєрідним поштовхом, який дав народження ініціативи до зведення Меморіалу в пам’ять розстріляних тут у роки війни.