25.05.2018 — 09:23

Вадим Лозовий: Ми налаштовані працювати на результат!

24 травня голова облдержадміністрації Вадим Лозовий провів зустріч із представниками Асоціації сприяння розвитку та співробітництву «Ізраїль-Україна та країни СНД»: президентом Асоціації Леоном Табаковим та представником Асоціації в Україні Ігором Сотенським. Також на заході були присутні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко та представники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Зустріч мала на меті започаткувати більш тісну та ефективну співпрацю представників бізнес -спільноти Хмельниччини та Держави Ізраїль та налагодження нових економічних зв’язків між ними.

“Бажання єврейського народу жити у власній незалежній державі є дуже близьким і зрозумілим для кожного українця. З дня свого заснування ви живете у стані війни, як і ми зараз. В цей самий час ваша країна навіть попри обмежені природні ресурси зуміла досягти дуже високого рівня розвитку економіки. Тому я впевнений, що нам є чому у вас повчитися,” – зазначив Вадим Лозовий, вітаючи іноземних гостей.

Голова зауважив, що наразі Хмельниччина може пишатися прикладами успішної реалізації спільних проектів у багатьох галузях економіки, адже Держава Ізраїль є одним із зовнішньоекономічних партнерів Хмельницької області. Обсяги загального товарообігу за 2017 рік становлять 7,2 млн. дол. США. Минулого року наша область експортувала до Ізраїлю зерновi культури, насiння і плоди олійних рослин, продукцiю борошномельно-круп’яної промисловості, керамічні вироби, а імпортувала пластмаси, полімерні матеріали. В економіку області з Ізраїлю залучено 3,5 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. Це і будівництво, і туристична галузь, і сільське господарство, і торгівля.

Вадим Миколайович наголосив, що обласна влада та бізнес-спільнота регіону прагне розвивати торгово-економічні відносини із Ізраїлем. “Звичайно, перш за все, хотілось би збільшити обсяги експорту. Для мене, як очільника області, економічний результат є одним із пріоритетних. Хочу, щоб інвестори розуміли, що в Хмельниччину можна вкладати кошти. Будемо намагатися створити максимально комфортні умови, щоб можна було вільно працювати, забезпечуючи тим самим розвиток економіки, зростання заробітної плати та збільшення кількості робочих місць,” – підкреслив голова.

В свою чергу Леон Табаков зазначив, що Україну та Ізраїль пов’язують дуже тісні як економічні, так і культурні зв’язки, адже значна частина їх громадян є вихідцями з України. Саме тому ізраїльські бізнесмени зацікавлені у співпраці та реалізації спільних проектів. Пан Табаков коротко розповів про свою організацію, ознайомив з напрямками її діяльності в Україні та досвідом роботи. За його словами, вони почали вести свої справи в Україні ще у дев’яності, і встигли попрацювати у різних сферах. В останні роки особливий інтерес для них становить аграрний потенціал нашої держави, адже як зауважив іноземний гість, завдяки йому Україна може стати житницею Європи.

Розповідаючи про діяльність Асоціації сприяння розвитку та співробітництву «Ізраїль-Україна та країни СНД», пан Табаков зазначив, що організація має багатий досвід ведення справ з органами місцевої влади. Вже відбулися цілий ряд аналогічних зустрічей із керівництвом інших областей.

“Ми починаємо співпрацювати із владою, а далі координуємо співпрацю наших фірм, які є надійними та стабільними партнерами, із місцевими товаровиробниками. Наше завдання – налагодити ці контакти, забезпечити зустріч, як то кажуть “face to face”, бо наш досвід свідчить, що інвестори є дуже обережними у питанні вкладання грошей, тому лише такий формат може започаткувати дійсно міцну та ефективну співпрацю,” – сказав Леон Табаков.

Він зауважив, що в структурі експорту України до Ізраїлю левову частку становить сировина, тоді як наша держава має усі передумови для того, що постачати якісні товари. Саме тому Асоціація ставить на меті впровадження передового досвіду Ізраїлю в Україні, зокрема, новітніх технологій у галузі переробки молока, крапельного зрошування, тепличного господарства, риборозведення, тощо.

На завершення зустрічі Вадим Лозовий вручив іноземному гостю перелік проектів, які могли б зацікавити ізраїльських інвесторів. “Цей перелік на сьогодні досить вузький, але я маю надію, що це стане лише початком, адже Хмельниччина має перспективи розвитку проектів в галузі альтернативної енергетики, туризму, сільського господарства та багатьох інших,” – зауважив голова облдержадміністрації.

“Ми налаштовані працювати на результат!” – наголосив він.

Після завершення офіційної зустрічі відбувся бізнес-семінар, на який запросили представників більше, ніж 20 сільськогосподарських підприємств області, під час якого вони мали можливість безпосередньо поспілкуватися із представниками Асоціації сприяння розвитку та співробітництву «Ізраїль-Україна та країни СНД» та дізнатися багато корисної інформації щодо можливостей розвитку регіонального співробітництва між Ізраїлем та Україною в аграрній сфері.