23.05.2018 — 15:44

Надання неонатологічної та нейрохірургічної допомоги проаналізували на черговій колегії ДОЗ

22 травня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА провели чергову колегію.На ній розглянули стан надання неонатологічної та нейрохірургічної допомоги в області. Крім того, проаналізували результати ревізій фінансово-господарської діяльності ЛПЗ області у 2017 та 2018 роках.

Головний позаштатний неонатолог ДОЗ ОДА Вікторія Олексюк повідомила, щовідповідно до напрямів регіоналізації перинатальної допомоги в області закрито 3 малопотужних акушерських відділення – у Білогірській, Старосинявській та Новоушицькій ЦРЛ. Більше 300 пологів за 2017 рік проведено лише у 5 ЦРЛ, менше 250 – у 6.

У Хмельницькій області працюють 2 міські перинатальні центри ІІ рівня – у Хмельницькому та Кам`янці-Подільському: за 2017 рік прийнято відповідно 2423 та 1061 пологи. Також заплановане відкриття північного перинатального центру у Шепетівській ЦРЛ (за 2017 рік 779 пологів). З 2013 року на базі та у складі Хмельницької обласної лікарні діє обласний перинатальний центр (за 2017 рік прийняли 1775 пологів).

Вікторія Олексюк підкреслила, що в усіх акушерських стаціонарах краю запроваджено сучасні перинатальні технології. Зокрема, партнерські пологи складають 88,2% (у 2017 році) проти 67,2% (у 2010 році). Усі післяпологові відділення працюють в режимі сумісного перебування матері та дитини (фактично разом з матерями перебувало 95% новонароджених). У всіх відділеннях дотримуються критеріїв успішного грудного вигодовування (на грудному вигодовуванні перебувало 97,6% новонароджених) та ранньої виписки з пологового стаціонару.

Головний неонатолог ДОЗ повідомила, що на звання «Лікарня доброзичлива до дитини»сертифіковані 11 з 23 ЛПЗ області. Загалом, в закладах області у 2017 році народились живими 11421 дітей, з них недоношеними – 525 малюків. При цьому, зменшилась кількість дітей, народжених з масою тіла від 500,0 до 999,0 г.

У Хмельницькій області налагоджено скринінгове обстеження новонароджених на фенілкетонурію, гіпотиреоз (обстежили 92% новонароджених, виявлено 2 хворих на гіпотиреоз).

За останні роки покращилась ситуація з проведенням в області УЗ-обстежень новонароджених та аудіоскринінгу. Проте проблемою залишається виконання ЕхоКГ у новонароджених.

Всі діючі акушерські відділення області оснащені мінімальним набором необхідного обладнання для надання новонародженому первинної допомоги до приїзду виїзної неонатальної бригади. Зокрема, апаратами для неінвазивної дихальної підтримки Neopuff, інфузоматами, джерелом променевого тепла, кувезом, електровідсмоктувачами, лампами фототерапії.

Виїзна неонатологічна бригада невідкладної допомоги та інтенсивного лікування, яка діє у реанімаційно-консультативному центрі ХОДЛ, забезпечена 3 реанімобілями. Всього за 2017 рік бригада здійснила 385 виїздів (2016 рік – 471). Під час транспортування у 32% випадків проводилась штучна вентиляція дітей. 32% дітей транспортувалися в 0 добу: 2017 рік – 124, 2016 рік – 152.Проблемним залишається забезпечення бригади паливно-мастильними матеріалами.

Спеціалізована медична допомога новонародженим надається на 80 спеціалізованих ліжках відділень патології новонароджених та виходжування передчасно народжених. Крім того, в області функціонує 28 ліжок інтенсивної терапії для новонароджених. Так, у відділенні постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених ХОПЦ запроваджено всі сучасні ефективні перинатальні технології: цілодобове перебування матері та дитини, дотримання кроків теплового ланцюжка, елементи методу кенгуру, правил успішного грудного вигодовування, догляд направлений на розвиток, орієнтований на сім’ю, методика раннього втручання.

За словами Вікторії Михайлівни, ключовою проблемою зменшення перинатальних втрат є створення можливості виходжування передчасно народжених дітей з дуже малою масою тіла. Налагоджена консультативна робота в телефонному режимі зі всіма неонатологами області.

За останні роки неонатологічна служба області впровадила низку нових технологій. Зокрема, роботу в мультидисціплінарній команді при веденні передчасних пологів; раннє ентеральне харчування та використання при цьому грудного молока; введення елементів методу кенгуру у ВІТН та виходжування новонароджених та ін.

На завершення доповіді Вікторія Олексюк наголосила на проблемах у роботі служби, які необхідно вирішити. Зокрема, потрібно забезпечити укомплектування вакантних посад лікарів-неонатологів та лікарів-анестезіологів дитячих неонатологічних структурних підрозділів ЛПЗ області та їх фахову підготовку; продовжити організацію ефективної системи регіоналізації перинатальної допомоги шляхом створення Шепетівського перинатального центру ІІ рівня та забезпечення роботи Шепетівського і Кам`янець-Подільського перинатальних центрів як регіональних; посилити матеріально-технічне забезпечення неонатологічної служби медичним обладнанням, апаратурою тощо; забезпечити проведення УЗО новонароджених в закладах ІІ рівня надання медичної допомоги, аудіометрії – у перинатальних центрах ІІ рівня (Хмельницькому міському, Кам`янець-Подільському міському, Шепетівському).

Про надання нейрохірургічної допомоги населенню області доповідав головний позаштатний нейрохірург ДОЗ ОДА Василь Левицький. Він повідомив, що незмінним принципом діяльності мережі є забезпечення високої якості надання нейрохірургічної допомоги шляхом не лише зниження летальності, а й забезпечення якості життя оперованих хворих.

Спеціалізовану нейрохірургічну допомогу в області надають уже більше 65 років. В ЛПЗ краю працюють 13 лікарів-нейрохірургів, проте цього недостатньо. В області функціонують 52 нейрохірургічних ліжка: 35 – у ХОЛ, 15 – у Кам’янець-Подільській міській лікарні № 1 та 2 – у Хмельницькій міській лікарні.

На нейрохірургів припадає кожний 4-й виїзд у складі бригади виїзної консультативної допомоги ОЦЕМД та МК. При цьому, виїзди здійснюються, як правило, не пізніше 3-х годин з моменту викликів.За 2017 р. здійснено 155 виїздів, з них в ЛПЗ м. Хмельницького – 75. Транспортовано 10 хворих, прооперовано на виїзді 45 осіб.

Амбулаторну нейрохірургічну допомогу надають в умовах поліклініки ХОЛ, де у 2017 році прийнято 2810 пацієнтів, з них госпіталізовано 212. Крім того, у приймальному відділенні ХОЛ оглядають до 3000 пацієнтів на рік, з них близько 400 проводять амбулаторну первинну хірургічну обробку. До 60 % таких громадян доставляють бригади ЕМД, переважно із м.Хмельницький і Хмельницького району. Серед оглянутих госпіталізації потребують до 30% пацієнтів.

Щороку в ЛПЗ області лікується біля 500 дітей з нейрохірургічною патологією, з них 140 – в умовах ХОЛ.

Василь Левицький підкреслив, що нейрохірургічна служба, маючи практично єдине спеціалізоване відділення, виконує великий об’єм роботи щодо, в першу чергу, надання невідкладної допомоги. Планова оперативна нейрохірургія утримується на відносно належному рівні з використанням у т.ч. передових технологій, зокрема, консультацій з профільними колегами засобами телемедицини. Проте реформування і впровадження світових протоколів вимагає зробити акцент на новітній малоінвазивній нейрохірургії з використанням сучасної апаратури, інструментарію, на що будуть потрібні великі кошти і, безумовно, підвищення професійної кваліфікації фахівців. Так, для сучасного оснащення планової нейрохірургії потрібно приблизно 40-50 млн. грн.За словами головного нейрохірурга ДОЗ, протягом попередніх років впроваджено більше 10 нових видів оперативних втручань.

Суттєвого прогресу в наданні медичної допомоги пацієнтам з нейрохірургічною патологією в ХОЛ вдалося досягти завдяки організації цілодобового чергування нейрохірургів, можливості цілодобового моніторингу (АКТ), наявності операційного мікроскопу та створенню повноцінних відділень інтенсивної терапії в ЦРЛ.

Пріоритет діяльності нейрохірургічної служби полягає у наданні допомоги при життєво-небезпечних станах: від 55 до 74% госпіталізованих мають черепно-мозкові, хребетно-спинномозкові травмі, мозкові інсульти.

У структурі пролікованих травматичні ушкодження становлять до 54%, дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта – 17%, онкологічні та судинні – по 8%. При цьому, в структурі оперованих травматичні ушкодження складають до 44%, дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта – до 20 %, онкологічні та судинні – по  11%.

Особливу увагу, на думку Василя Левицького, необхідно приділити гострим порушенням мозкового кровообігу. Оскільки від цієї недуги помираєкожен 5-й і кожен 5-й стає інвалідом.

Реалізація Державної програми попередження та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань сприяла покращенню допомоги. Так, за останні три роки виконано 67 оперативних втручань з приводу аневризм судин головного мозку з використанням спеціальних кліпсів та 3 ендоваскулярних оперативних втручань з використанням дороговартісних розхідних матеріалів.

Летальність, в т.ч. і післяопераційна, майже вдвічі зменшилась за останні 10 років, переважно за рахунок мікрохірургічних втручань, ультразвукової аспірації, сучасних локальних гемостатичних засобів. Подальше лікування пацієнтів зі злоякісними пухлинами проводиться, як правило, на базі ХООД.

Головний позаштатний дитячий нейрохірург ДОЗ ОДА Ігор Бойко поінформував, що щорічно в Україні нейрохірургічну допомогу надають більш ніж 30 тис. дітей. Це, насамперед, хворі з черепно-мозковою, хребетно-мозковою та пологовою травмою, які складають більше 80 % пацієнтів нейрохірургічного профілю. На фоні зменшення народжуваності та загальної кількості дітей зростає кількість дітей з аномаліями розвитку нервової системи, гідроцефалією, онкоураженнями мозку. Це вимагає постійного покращення якості та розширення спектру надання нейрохірургічної допомоги дитячому населенню області та країни загалом.

Щороку надання консервативної, оперативної та консультативної нейрохірургічної допомоги потребують понад 600 дітей області та обласного центру, віком від 0 до 18 років. Близько 40 дітей щорічно отримують нейрохірургічну допомогу у Кам’янець-Подільській ЦРЛ, близько 200 – на дитячих нейрохірургічних ліжках нейрохірургічного відділення ХОЛ. Понад 400 дітей краю щороку отримують спеціалізовану нейрохірургічну допомогу в стаціонарах та амбулаторних відділеннях ХМДЛ. Крім того, близько 200 дітей щороку потребують амбулаторної допомоги, спостереження та консультацій.

У структурі нейрохірургічної патології основна роль належить черепно-мозковій травмі та складає близько 80 % від усіх ушкоджень при первинному зверненні.

Ігор Бойко повідомив, що фахівці здійснюють планові та екстрені виїзні консультації в інші лікарняні заклади області. Крім того, налагоджена тісна співпраця із клініками НДІ Нейрохірургії ім.А.П.Ромоданова та НДСЛ «ОХМАТДИТ» шляхом телекомунікацій, консультацій та виклику спеціалістів на себе. Також на базі ХМДЛ починає роботу кабінет амбулаторної допомоги та катамнезу нейрохірургічних хворих із електронною реєстрацією.

За даними МОЗ більше 80% госпіталізацій у дитячі нейрохірургічні стаціонари спричинені саме невідкладними станами в нейрохірургії дитячого віку. Тому перспективи покращення якості надання невідкладної нейрохірургічної допомоги напряму пов’язані з введенням єдиних підходів,стандартів до всього лікувально-діагностичного процесу.Враховуючи специфіку перебігу та надання нейрохірургічної допомоги дитячому населенню, особливо актуальним Ігор Бойко вважає питання забезпечення дитячого стаціонару профільними дитячими нейрохірургічними ліжками із відповідним матеріально-технічним їхоснащенням.

Про результати ревізій фінансово-господарської діяльності ЛПЗ області у за 2017 та 2018 роках повідомила начальник відділу обліку, економіки та супроводу державних програм ДОЗ ОДА Олена Мартинюк. Так, за інформацією Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області, основними порушеннями в бюджетних закладах залишаються порушення законодавства при нарахуванні та виплаті заробітної плати, інших виплат, зайва виплата коштів внаслідок завищення обсягів вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт. Також з року в рік виявляються факти порушень законодавства України щодо здійснення закупівель, робіт і послуг за державні кошти та кошти місцевих бюджетів.

Протягом 2017 та 2018 років проведено планові ревізії в Новоушицькій та Хмельницькій центральних районних лікарнях, Хмельницькій міській дитячій лікарні та Хмельницькій обласній станції переливання крові. За результатами перевірок більшість порушень були усунуті. Проте, на думку Олени Іванівни, в умовах незбалансованості місцевих бюджетів, дефіциту коштів, пріоритетом має залишатися ефективне використання бюджетних коштів та зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни. Тому Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації рекомендував ретельно проаналізувати факти порушень та не допускати аналогічних випадків в подальшому.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.