24.05.2018 — 16:56

У Хмельницькому провели Всеукраїнську кардіологічну конференцію

24 травня у залі Хмельницької обласної філармонії відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «НОВІ ПІСНІ ПРО ГОЛОВНЕ: кардіологічні алгоритми». Читали лекції для подільських медиків науковці з 5 областей – Тернополя, Вінниці, Києва, Чернівців та Хмельницького. Ініціювали захід Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА спільно з кафедрою терапії з курсом загальної практики/сімейної медицини (ЗПСМ) факультету післядипломної освіти Вінницького національного медичного університету (ФПО ВНМУ) ім.М.І.Пирогова.

За словами організаторів, серцево-судинні захворювання залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності наших співгромадян. Часто людина може навіть не підозрювати про те, що хворіє на гіпертонічну недугу, а дізнається про це лише, коли уже стався інфаркт або інсульт. До того ж, не всі подільські лікарі мають можливість відвідувати міжнародні чи всеукраїнські конференції високого рівня, тому цього разу вони могли підвищити свій професійний рівень на теренах області.

Почути нове про кардіологічні алгоритми, обговорити сучасні методи профілактики та лікування хвороб серця запросили лікарів ЗПСМ, лікарів-інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів, магістрантів, фахівців кардіологічного і терапевтичного профілів. За задумом організаторів, конференцію поділили на 2 блоки: науковий та функціональної діагностики. Усі бажаючі мали можливість зареєструватися та взяти участь у майстер-класах зі швидкої ЕКГ-діагностики порушень ритму серця, а також швидкої діагностики елевації та депресії сегменту ST.

До того ж, учасники конференції й самі змогли побути у ролі пацієнтів. Фахівці кафедри терапії з курсом ЗПСМ ФПО ВНМУ ім. М. І. Пирогова здійснювали безкоштовне обстеження та надавали відповідні рекомендації. Зокрема, проводили ЕКГ, УЗД серця, ехокардіографію та скринінгове обстеження роботи серця.Таку акцію вирішили організувати не випадково. Оскільки більшість лікарі, допомагаючи пацієнтам, про своє здоров’я, часто, забувають.

Доповідачі підкреслили, що через низку факторів на медиків лягає дуже велика відповідальність за життя і здоров’я пацієнтів. Проведення такого заходу для лікарів первинної ланки якраз на часі, бо нові накази Міністерства охорони здоров’я зобов’язують їх знати алгоритми лікування найпоширеніших захворювань, зокрема, і серцево-судинних. Адже відтепер лікарі ЗПСМ будуть самостійно проводити ЕКГ-обстеження, мають вміти розшифрувати кардіограму та призначити відповідне лікування. Крім того, на них покладають і проведення профілактичної роботи серед пацієнтів, аби не лише лікувати хвороби, але й попереджувати їх виникнення.

На завершення конференції усі зареєстровані учасники отримали відповідні сертифікати.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я