29.05.2018 — 09:26

Відбулося засідання госпітальної ради Хмельницького госпітального округу

24 травня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я своє чергове засідання провела госпітальна рада Хмельницького госпітального округу (ГР ХГО). Участь в її роботі взяла заступник директора Департаменту охорони здоров’я Наталія Федів.

Учасники засідання обговорили та затвердили Положення про госпітальну раду Хмельницького госпітального округу, сформували і затвердили план роботи ГР та взялися за підготовку до формування 5-річного плану. До кінця жовтня вирішили провести виїзні засідання ради у кожній центральній районній лікарні округу з тим, аби об’єктивно оцінити готовність закладів до роботи у складі госпітального округу.

Наприкінці грудня 2018 року План розвитку ХГО на 5-річний період керівники Департаменту охорони здоров’я презентують у Хмельницькій ОДА, після чого документ передадуть до МОЗ.

За словами голови ГР ХГО, головного лікаря Хмельницької міської лікарні Володимира Розгонюка, головною метою їх роботи є розробка багаторічного плану розвитку вторинної меддопомоги на території ХГО. Для цього необхідно добре вивчити ситуацію щодо можливостей, потреб та перспектив ЦРЛ, що діють на території округу. Щоб населення могло отримати весь спектр якісних медичних послуг, яких потребує. Крім того, Володимир Леонтійович підкреслив, що жодну лікарню не буде закрито, а лише перепрофільовано. Найголовніше, на його думку, має діяти сама система надання медичної допомоги, яка б гарантувала адекватну та своєчасну допомогу населенню. Без цього навіть великі кошти, досвідчені кадри та дороге обладнання не принесуть бажаного ефекту.

Володимир Розгонюк додав, що якщо влада дослухається до думки ГР, то уже за кілька років можна спрогнозувати зменшення ледь не на чверть випадків дочасної смертності серед працездатних осіб.

 

Довідка.

У Хмельницькій області створено 3 госпітальні округи: Північний (з центром у Шепетівці), Центральний (з центром у Хмельницькому) та Південний (з центром у Кам`янці-Подільському).

Зокрема, до складу Північного (Шепетівського) госпітального округу ввійшли Білогірський, Ізяславський, Славутський, Полонський та Шепетівський райони. Він обслуговуватиме 300 тисяч осіб в радіусі 96 км.

Центральний (Хмельницький) госпітальний округ є найбільшим у державі. Він охопив 11 районів, зокрема Волочиський, Городоцький, Теофіпольський, Красилівський, Старокостянтинівський, Старосинявський, Летичівський, Деражнянський, Ярмолинецький, Віньковецький, Хмельницький та сам обласний центр. Населення цього округу складає майже 700 тисяч осіб, а радіус обслуговування – близько 120 км.  

Південний (Кам`янець-Подільський) округ включає 4 райони – Чемеровецький, Дунаєвецький, Новоушицький, Кам`янець-Подільський та саме місто над Смотричем. На території округу проживають 348 тисяч пацієнтів в радіусі 101 км.

 

Інна Левінська, Хмельницький обласний Центр здоров’я