07.06.2018 — 10:24

За 2017 рік заробітна плата зросла на 2532 грн

Під час наради з питань розвитку територій області, директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Світлана Лукомська проінформувала про підвищення рівня оплати праці, легалізації трудових відносин в області.

Так, за результатами проведеного аналізу станом на 01 квітня 2018 року в області майже 19 % (18,9%) населення працездатного віку знаходиться в «тіні», а це 241 тис. осіб (240,6 тис.). Як свідчить аналіз, станом на 1 квітня 2017 року чисельність осіб, що виїхали на роботу за межі місця проживання, склала 32 тис. осіб (на аналогічну дату 2016 року – 29,6 тис. осіб), з яких 9 тис. (28,5%) виїхали на роботу в інші регіони області, 11,5 тис. осіб (36,1%) – в інші регіони країни, 11,2 тис. осіб (35,1%) – за межі держави.

Попри такі показники є і позитивні результати роботи. За 2017 рік з/п зросла на 2532 грн. З початку року середня заробітна плата зросла на 723 грн. або на 11,5 відсотка і склала по області 6998 гривень. За рівнем заробітної плати у квітні місяці область посіла 15 місце по Україні.

Що стосується питання легалізації, то у січні-квітні 2018 року за результатами проведеної роботи з питань легалізації трудових відносин виведено з «тіні» 8272 особи.

За словами Світлани Іванівни, лише за квітень цього року 2005 осіб легалізували свої трудові відносини з роботодавцями.

Щодо створення легального робочого місця, Світлана Лукомська відзначила, що питання є відкритим. Адже, відповідно до проведеного аналізу значна частина громадян області працездатного віку не зареєстровані як платники податків.

Доповідач підкреслила, що в 2017 році середня сума субсидії на 1 домогосподарство складала біля 2,0 тис. грн., тому більшість людей не зацікавленні були показувати свій дохід.

Зазначена проблема в області вирішувалася різними діями у тому числі, як одна із складових проекту Європейського Союзу «Створення сучасної моделі управління регіональним розвитком ринку праці в Хмельницькій області», який протягом 2015-2017 років впроваджувався на Хмельниччині. 17 ОТГ приймали участь у даному проекті.

За цей період також за кошти ЄС і громад закуплено обладнання для створення 64 нових робочих місць в об’єднаних територіальних громадах, які щонайменше на протязі 5 років будуть діяти і приносити дохід громадам.

Також директор Департаменту зауважила, що недопустимим є питання нарощування заборгованості із заробітної плати.

Так, з початку 2018 року за результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників вдалось повністю ліквідувати борги на 2 підприємствах області у сумі 206,7 тис. гривень. Станом на 01 травня 2018 року область із сумою боргу 7,2 млн. грн. посіла 4 місце серед регіонів України.

“Саме тому надзвичайно важливим є завдання повернути втрачені ресурси в економіку області, що дасть можливість збільшити доходи громадян та спрямувати більше коштів на розбудову місцевих громад”, – підсумувала Світлана Іванівна.

В продовження обговорення даного питання, голова адміністрації Вадим Лозовий зауважив, що питання поліпшення показників соціально-економічного розвитку області повинні бути пріоритетними в діяльності всіх органів влади Хмельниччини.

“Наразі, найбільш актуальними є підвищення рівня заробітної плати, детінізація її виплати, повне погашення заборгованості, що, у свою чергу, дасть можливість збільшити дохідну частину місцевих бюджетів забезпечити сталий розвиток економіки краю. Лише завдяки ефективній спільній роботі усіх гілок влади ми зможемо досягти необхідного результату”, – сказав Вадим Лозовий.

Крім того, учасники наради обговорили питання щодо наявності вільних земельних ділянок для спорудження дитячих будинків сімейного типу, будівництва амбулаторій, розвитку інклюзивної освіти та опорних шкіл, роботу щодо співфінансування будівництва спортивних майданчиків та футбольних полів, стану забезпечення питною водою та виконання обласної програми «Питна вода Хмельниччини», поводження з побутовими відходами.