07.06.2018 — 10:49

Область відвідали представники Центру громадського здоров’я МОЗ України

6 червня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА відбулася нарада з представниками Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Зустріч відбулася в рамках обговорення в регіонах Стратегії реформування протитуберкульозної допомоги населенню. На захід запросили заступника голови адміністрації Валерія Олійника, відповідальних осіб Департаменту охорони здоров’я, представників фтизіатричної служби ЛПЗ області, представників ЗМІ.

Зокрема, Валерій Олійник розповів про бачення керівників області стосовно проблеми лікування та профілактики туберкульозу. Посадовець повідомив, що майже чверть населення краю вже уклали декларації з сімейними лікарями. Також Валерій Цезарович розповів про реформування первинної ланки, в тому числі – й будівництво нових амбулаторій ЗПСМ за державні кошти. Крім того, заступник голови адміністрації додав, що незабаром має стартувати зведення перших 9 таких закладів.

В свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич проінформував, що зростає відсоток закладів охорони здоров’я, які проходять процес перетворення у комунальні некомерційні підприємства. З огляду на це, Хмельниччина має досить непогані передумови для того, щоб на кінець поточного року перейти на нову систему фінансування ПМД – за рахунок Національної служби здоров’я України.

За словами Якова Миколайовича, реформування вторинної ланки заплановане на 2019 рік, далі перетворення чекають на третинну медичну допомогу. Разом із тим, змін зазнає і протитуберкульозна служба. На Хмельниччині, зокрема, наразі діють 4 протитуберкульозні заклади. Працюють вони ефективно, про що свідчить зниження рівня захворювання. Проте, до досягнення показників країн ЄС у боротьбі з цією недугою, нам іще далеко. Тому візит представників Центру громадського здоров’я – саме на часі. Адже в Україні, і на Хмельниччині зокрема, необхідно впроваджувати нові підходи та протоколи для подолання туберкульозу. Саме новий погляд на проблему дозволить зменшити захворюваність і зробити лікування ще більш ефективним.

В продовження наради, перший заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко разом із колегами розповів про Стратегію реформування протитуберкульозної допомоги населенню нашої держави. Учасників зустрічі ознайомили із проектом стратегії, який підготували у співпраці з МОЗ. Також запропонували до початку червня надати свої зауваження та пропозиції до зазначеного документу.

Далі представники Центру громадського здоров’я проаналізують напрацьоване з міжнародними партнерами та громадськими організаціями. Наступним кроком стане розміщення проекту Стратегії на сайті МОЗ для громадського обговорення. Паралельно відбувається виїзна кампанія в регіонах, з тим, щоб почути думки фахівців на місцях і, що не менш важливо, почути критичні відгуки з цього приводу. Фахівці фтизіатричної служби Хмельниччини також ставили запитання та вносили свої пропозиції представникам МОЗ. Лише таким шляхом, впевнені в Центрі громадського здоров’я, вдасться відшукати істинний шлях подолання епідемії туберкульозу в нашій державі.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.