07.06.2018 — 15:02

Питання правильності нарахування і оплати праці та інших соціальних виплат на постійному контролі

Про це зазначив начальник Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області Анатолій Марценюк звітуючи про порушення з оплати праці, виявлені контрольними заходами, проведеними управлінням Західного офісу Держаудитслужби в області.

Анатолій Анатолійович зазначив, що працівниками управління в ході проведення контрольних заходів постійно здійснюється перевірка правильності нарахування та оплати праці та інших соціальних виплат.

Так, протягом  січня – травня 2018 року проведено контрольні заходи на 30 підприємствах, установах та організаціях області, з них на 9 об’єктах (або 30 %) виявлено фінансові порушення з оплати праці та інших соціальних виплат на загальну суму 336,8 тис. грн (з них відшкодовано – 221,1 тис. грн або 65,6 %).

Види порушень щодо незаконного нарахування та виплати заробітної плати становлять  145,5 тис. гривень. Загальна сума порушень по виплаті інших соціальних допомог/ виплат становить 191, 2 тис. грн. (відшкодовано повністю ).

Також управлінням Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області на виконання своїх повноважень проводяться ревізії фінансово-господарської діяльності суб’єктів.

Під час проведення заходів контролю, в окремих випадках встановлюються факти, коли при проведенні суб’єктами державної, комунальної власності розрахунків за виконання будівельних робіт, у підрядників (безпосередніх виконавців) або відсутні наймані працівники, чисельність не відповідає реально виконаним обсягам робіт, або ж їм виплачується заробітна плата на рівні мінімальної.

Доповідач зауважив, що перелічені випадки не є поодинокими на теренах області. Укладання замовниками договорів із виконавцями робіт, надавачами послуг без наявної у них трудової бази тягне за собою не лише фінансування за рахунок державного та місцевого бюджету тіньової зайнятості, а і відсутність бази для наповнення бюджетів всіх рівнів податком на доходи фізосіб, військового збору та єдиного соціального фонду. Фактично, держава втрачає двічі.

Відтак, Анатолій Марценюк висловив пропозицію щодо безумовного дотримання трудового законодавства в частині офіційного працевлаштування, оплати праці відповідно до кваліфікації працівників, а також забезпечити надання переваг учасникам, які мають в штаті кваліфікований персонал із відповідним рівнем заробітної плати.