08.06.2018 — 14:20

Хмельницька область є лідером в Україні по темпах реалізації делегованих повноважень щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю

Під час наради з питань розвитку територій області, начальник управління Держпраці в області Олексій Глушаков доповів про аналіз роботи інспекторів праці в органах місцевого самоврядування.

Так, управлінням Держпраці в Хмельницькій області з метою оперативного аналізу стану «тіньової зайнятості» в містах та районах області згідно з графіком на І півріччя 2018 року проведено раптові без попереднього повідомлення відвідування роботодавців у 23 адміністративно-територіальних одиницях області, якими охоплено 90 % територіальних одиниць області. За результатами відвідувань з питань легалізації трудових відносин у кожній громаді управлінням встановлено, що не менше 45 % роботовців з числа охоплених відвідуваннями грубо порушують трудове законодавство в частині оформлення трудових відносин.

За словами Олексія Олександровича, завдяки роботі в цьому напрямку, на даний час, по Хмельницькій області загальна кількість інспекторів праці у 18 органах місцевого самоврядування  становить 32 інспектори, що вже перевищує чисельність фактично працюючих інспекторів праці Держпраці (22) на 45 %, а загалом по області працюють 54 інспектори праці.

Виходячи з кількості населення нашої області та чисельності зареєстрованих суб’єктів господарювання можна стверджувати, що наразі Хмельницька область є лідером в Україні по темпах реалізації делегованих повноважень щодо здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю.

Зокрема, за період з початку року органами місцевого самоврядування Хмельниччини проведено лише 191 відвідування з питань  праці, в той же час інспекторами праці управління –  407 відвідувань.

У деяких ораганах місцевого самоврядування, крім активної інформаційно-роз’яснювальної роботи проведено з початку року: Кам’янець-Подільська міська рада – 4 інспектора праці, 72 відвідування роботовців з питань праці; Красилівська міська рада – 1 інспектор праці, 43 відвідування, 1 спільне з Держпраці інспекційне відвідування; Полонська ОТГ – 1 інспектор праці, 16 відвідувань; Новоушицька ОТГ – 1 інспектор праці, 2 інспекційних відвідування, 27 відвідувань з праці.

Наразі управлінням розроблено графік виїздів спеціалістів відділу праці по містах обласного значення, громадах області з метою як надання практичних порад інспекторам праці на місцях, так і введення ними матеріалів контрольних заходів до централізованої інформаційної бази  «Візит».

Враховуючи вищевказане, управління Держпраці в межах наданих повноважень готове та закликає до співпраці, активізації роботи в першу чергу інспекторів праці органів місцевого самоврядування щодо проведення контрольних заходів стосовно оформлення трудових відносин, своєчасної виплати заробітної плати у встановленому порядку, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

“Тільки спільна активна щоденна та скоординована робота інспекторів праці громад Хмельниччини та управління Держпраці буде сприяти виявленню значно більшої кількості фактів незадекларованої праці, виплати заробітної плати без здійснення бухгалтерського обліку і, як наслідок, сприятиме збільшенню надходжень не тільки до державного бюджету, а в першу чергу до бюджетів територіальних громад області за рахунок зростання сум сплачених податків та загальнообов’язкових відрахувань із заробітної плати”, – підсумував доповідач.