11.06.2018 — 16:15

Уряд запроваджує європейську систему надрокористування

Уряд змінив порядок надання надр у користування. Ухвалені зміни передбачають проведення аукціонів з 2019 року для видобування корисних копалин; впровадження європейських стандартів сплати ресурсних зборів за користування вуглеводневими надрами; встановлення перехідного періоду для належного виконання вимог закону «Про оцінку впливу на довкілля».

Гармонізована з європейською система сплати ресурсних зборів за користування вуглеводневими надрами передбачає лише два види таких платежів: плата в результаті отримання ліцензії (відома як bonus) та рентна плата з видобутої сировини (royalty).

8 червня опубліковано прийняті Кабінетом Міністрів Українизміни до постанов КМУ №594 та №615 (що визначають порядок надання надр в користування).

Що ж, власне, змінилося:

 Заборонено апробацію геоінформаціі для нафтогазових площ, на яких до цього не було ліцензій, що зараз є основним інструментом “обходу аукціону”. Єдиним шляхом отримання нових ділянок з 2019 року стане відкритий аукціон.

 Впроваджено гармонізовону з європейською систему сплати ресурсних зборів за користування вуглеводневими надрами. Їх буде лише два види: плата в результаті отримання ліцензії (відома як bonus) та рентна плата з видобутої сировини (royalty). Збір за приріст запасів та плату за продовження дії нафтогазової ліцензіі скасовано. Це зменшить велику кількість безтолкової паперової роботи та хибну практику, що створює підстави для корупції та маніпуляцій з цифрами.

 Запроваджено перехідний період для належного виконання вимог закону «Про оцінку впливу на довкілля», що є системоутворюючим елементом в новій системі захисту довкілля, що створюється за європейською моделлю.

 Роз‘яснено, що для отримання нафтогазової ліцензії на проведення робіт на морському шельфі отримання погодження облрад не потрібно.

 Дозволено продовжити дію ліцензії у разі фіксування податкової заборгованості, водночас введенно обмеження права розпорядження видобутою сировиною. Тепер великі надрокористувачі не зможуть шантажувати державу зупинкою видобутку вуглеводнів, а держава матиме підстави примусово стягувати заборгованість по рентній платі без зупинки видобутку.

Надано можливість приватним компаніям передавати ліцензії своїм дочірнім підприємствам, що наближає нас до цивілізованого ринку, де право видобування – це економічний актив, а не дозвільний документ.

Джерело