14.06.2018 — 16:41

ЄС надав сучасне обладнання для підтримки реагування України на радіологічні надзвичайні ситуації

В Україні завершився проект передачі обладнання для аварійного реагування на спеціалізованих підприємствах державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон» (ДК «УкрДО «Радон») і на місцях тимчасової локалізації радіоактивних відходів, що фінансувався Європейським Союзом.

У ході його реалізації, на спецкомбінати ДК «УкрДО «Радон» було передано спеціалізовану техніку, обладнання та засоби індивідуального захисту на суму 3,3 млн євро для аварійних бригад та для вилучення радіоактивних відходів зі сховищ, що утворилися в перші роки ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

«Україна продовжує вдосконалювати свою інфраструктуру поводження з радіоактивними відходами, щоб підвищити радіаційну безпеку країни. Обладнання, яке ми отримали буде використовуватись для реагування на радіаційні аварії, що виникають у ході використання та передачі на зберігання радіоактивних матеріалів, а також для вилучення та перевезення до сховищ РАВ чорнобильського походження з пунктів тимчасової локалізації, що знаходяться за межами зони відчуження», – розповідає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Проект розпочався у січні 2017 року і тривав 18 місяців, впродовж яких було надано загалом 95 найменувань різноманітного обладнання. Завдяки реалізації проекту ДК «УкрДО «Радон» було оснащено для вирішення більшості надзвичайних радіологічних ситуацій, які можуть виникнути, а також буде розпочато роботи з рекультивації пунктів тимчасової локалізації (ПТЛРВ) РАВ.

«Цього року ми розпочнемо роботи на першому з 54 ПТЛРВ «Піски-1», якраз за допомогою отриманого від Європейського Союзу обладнання», – наголошує Голова ДАЗВ.