20.06.2018 — 12:30

Хмельниччина серед лідерів у реалізації реформи системи місцевого самоврядування, – В. Лозовий

Сьогодні на теренах Хмельниччини розпочав роботу дводенний Всеукраїнський форум старост об’єднаних територіальних громад: «Становлення інституту старост в Україні: перші кроки».

Ініціаторами заходу виступили Хмельницька обласна рада; Хмельницька обласна державна адміністрація; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад»; Хмельницький центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій; Хмельницький університет управління та права, Хмельницький відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», об’єднанні територіальні громади Хмельниччини. Форум проводиться за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Фінансову підтримку проведення Форуму здійснює Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні.

До участі у Форумі запрошені представники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, асоціацій місцевого самоврядування, голови обласних рад, голови, старости об’єднаних територіальних громад, представники провідних вищих навчальних закладів України та міжнародних організацій. Загалом захід зібрав більше 250 учасників.

Форум покликаний узагальнити особливості становлення інституту старост в Україні, обговорити наявну практику і проблеми та визначити пріоритети розвитку старостинських округів.

Вітаючи учасників Форуму, голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий зауважив, що сьогоднішній захід дуже актуальний і потрібний, адже забезпечення спроможності територіальних громад, успішного розвитку суспільства великою мірою залежить від діяльності старост, людей найбільш наближених до кожного жителя, які найкраще знають потреби і очікування своїх людей.

За словами Вадима Миколайовича, староста є людиною, від якого залежить активне впровадження реформ на місцях, який комунікує з органами державної влади і має можливість донести до влади найактуальніші питання територій,  донести розуміння, що тільки разом, в єдності і взаєморозумінні, доклавши всі сили і знання  ми зможемо досягти успіху і побудувати  сильну Україну.

«Хмельниччина є одним із лідерів у реалізації реформи системи місцевого самоврядування. Створюються об’єднанні територіальні громади, проводяться вибори старост. На червень 2018 року в області обрано 205 старост. В першу чергу децентралізація наблизила владу до людей, вона відповідає інтересам громад, їхніх мешканців, всіх громадян України. Громади мають власну дохідну базу, яка вже не залежить ні від кого. Цього очікувало місцеве самоврядування десятиліттями», – додав  очільник області.

Також голова адміністрації додав, що ОТГ відчувають значну підтримку з державного бюджету. Так, з 2014 року і дотепер  державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів. У 2014 році цифра  була  0,5 млрд., зараз – майже 20 млрд. грн.. Підсумовуючи сказане, Вадим Лозовий зауважив, що сьогоднішній захід дуже важливий, тому що є можливість поділитись успіхами, досвідом, напрацювати конструктивні пропозиції. Побувати в громадах і побачити як люди господарюють в нас в області.

На завершення, Вадим Миколайович побажав усім ефективної роботи,  результативного спілкування та приємного перебування на Хмельниччині.

В свою чергу, голова обласної ради Михайло Загородний наголосив: «З метою створення в громадах умов для належного представлення інтересів усіх жителів у вирішенні питань місцевого значення до системи місцевого самоврядування включено нову посадову особу місцевого самоврядування – старосту. Саме він є ключовою особою в ОТГ, адже обраний громадою та відстоює її інтереси. Лише від відповідальності, вміння, навичок, менеджерських здібностей організувати мешканців старостинського округу залежить діяльність всієї громади».

Сьогодні учасники Форуму мають можливість  ознайомитися з тематичними виставками, а під час пленарного засідання Форуму поспілкуватися в рамках двох тематичних дискусійних майданчиків: Реформування місцевого самоврядування: основа успіху розвитку територій  та Старостинський округ: реалії та перспективи.
В продовження заходу, 21 червня, для учасників Форуму організовуються виїзди на старостинські округи Хмельницької області, під час яких відбудеться знайомство з практиками та результатами роботи об’єднаних територіальних громад і старост на старостинських округах Хмельниччини. Після повернення учасників до м. Хмельницького відбудеться презентація результатів практичних семінарів та обговорення рекомендацій Всеукраїнського форуму старост об’єднаних територіальних громад.

У рамках заходу видано науково-практичні посібники «Настільна книга старости», «Становлення інституту старости в Україні: перші практики» за кошти програми “U-LEAD з Європою”.

Довідково:

Подібні заходи не вперше проводяться на Хмельниччині. Так, впродовж березня-травня 2017 року пройшли навчання усі старости об’єднаних територіальних громад області за програмою тематичного короткострокового семінару «Староста та громадськість: виклики сьогодення». За цією ж програмою в квітні 2018 року пройшли навчання старости Одеської області.
26-27 жовтня 2017 року в місті Хмельницькому відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення інституту старости». Учасники конференції запропонували провести у 2018 році Всеукраїнський форум старост у місті Хмельницькому.