21.06.2018 — 15:26

Відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань боротьби із контрабандними схемами на кордоні

Започаткована Урядом України ініціатива «Україна без контрабанди» – це не разова акція, і тиск на контрабандистів і чиновників, які сприяють контрабанді, буде лише посилюватися на всіх рівнях – аж до внесення змін до законодавства в частині криміналізації дій, що сприяють сірому імпорту і контрабанді. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час всеукраїнської селекторної наради з питань боротьби із контрабандними схемами на кордоні України.

Від Хмельниччини участь в заході взяли голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, керівники ГУ ДФС у Хмельницькій області, управління СБУ в області, представники ДПСУ та інших територіальних підрозділів ЦОВВ.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою, Службою безпеки України напрацювали план дій, направлений на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Програма отримала назву «Україна без контрабанди».

Розпочинаючи нараду, Володимир Гройсман наголосив, що Уряд надалі жорстко контролюватиме роботу митниць.  «Це не разова акція. Тиск зменшуватися не буде, – сказав він. – Ми ретельно проаналізуємо роботу митниць, рішення будуть жорсткими. Так просто нічого не минеться… Будемо вдосконалювати систему, аби механізми боротьби були більш ефективними. А також направимо до Парламенту зміни до законодавства, які передбачають криміналізацію (дій, що сприяють) контрабанди».

Прем’єр-міністр закликав всіх – і чиновників, і правоохоронців на всіх рівнях – працювати злагоджено і долати серйозні виклики «відкрито, чесно і в інтересах громадян». «А за сприяння контрабанді – затримувати і арештовувати», – додав Глава Уряду.

“Розраховую, що голови ОДА підтримають ці заходи.  Кошти від експлуатації нафтопроводів, акцизні платежі – все це гроші, що належать нашим громадам. Маємо налагодити спільну роботу всіх органів, щоб український бюджет отримав усі кошти, які мають бути сплачені. Тиск проти контрабандистів зменшуватися не буде!”, – наголосив Прем’єр.

Він також підкреслив, що саме по собі явище контрабанди – це руйнівний удар по промисловості і чесному бізнесу. Тож важливість чіткого виконання напрацьованих Урядом рішень у цій сфері – більш ніж очевидна. «При цьому білий і чесний бізнес не має постраждати. Ми налагодимо моніторинг ситуації – в тому числі, через гарячу лінію, – сказав Володимир Гройсман. –  Чесний бізнес буде захищений».

Довідково. За інформацією  ГУ ДФС у Хмельницькій області,  станом на 15.06.2018 всього з початку року з незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму 10 505 тис.грн., в т.ч.:

– спирт (477 дал) на суму 1 193тис.грн.;
– тютюнових виробів (39 795 пач.) на суму 869 тис.грн.;
– лікеро-горілчаних напоїв (889 дал) на суму 1 705 тис.грн.;
– паливно-мастильних матеріалів (208 т.) на суму 4 144 тис.грн.;
– транспортних засобів (10 од.) на суму 2 595 тис.грн.

Конфісковано підакцизних товарів за судовим рішенням на суму 232 тис.грн.

Внесено до ЄРДР матеріали 4 кримінальних проваджень щодо порушень митного та податкового законодавства, надано 32 орієнтування до Митниць щодо можливих порушень митного та податкового законодавства. За результатами розгляду адмін. проваджень застосовано конфіскацію на суму 943 тис.грн. Вилучено предметів правопорушень на 1068 тис.грн. Ініційовано 23 запити щодо перевірки правильності визначення митної вартості (класифікації) товарів, за результатами яких нарахована сума додаткових митних платежів становить 1 719 тис.грн.

Протягом січня-грудня 2017 року управління аудиту ГУ ДФС в області здійснено (завершено) 9 документальних перевірок платників податків з питань державної митної справи, з яких 5 невиїзних та 4 планові виїзні перевірки.

Загальна сума здійснених у 2017 році донарахувань податків та штрафних санкцій склала 3 262,8 тис. гривень. За результатами перевірок узгоджено 3 244,1 тис. грн. донарахованих сум та у встановлені терміни забезпечено сплату до Державного бюджету 722,5 тис. грн. митних платежів та штрафних (фінансових) санкцій (у т. ч. 226,0 тис. грн. пені).

Протягом січня-травня 2018 року управлінням аудиту ГУ ДФС в області здійснено (завершено) 9 документальних перевірок платників податків з питань державної митної справи, з яких 5 невиїзних, 1 позапланова та 3 планові виїзні перевірки.

Загальна сума здійснених у січні-травні 2018 року донарахувань податків та штрафних санкцій склала 769,7 тис. гривень. За результатами перевірок узгоджено 267,2 тис. грн. донарахованих сум та у встановлені терміни забезпечено сплату до Державного бюджету 320,5 тис. грн. митних платежів та штрафних (фінансових) санкцій (у т. ч. 59,8 тис. грн. пені).