24.05.2018 — 12:56

Цьогоріч Хмельниччина імпортує товарів майже у півтора рази більше ніж рік тому

Загальна вартість товарів, імпортованих підприємствами області з-за кордону,  на початок травня склала 4 мільярди 638 мільйонів гривень, що на 45 відсотків перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Про це свідчать статистичні дані Хмельницької митниці ДФС.

Вагові обсяги імпорту при цьому зменшилися у півтора рази – до 66 тонн. Кількість імпортних митних декларацій зросла на 3 відсотки – до 4,7 тисяч.

Враховуючи, що вартісний показник експорту на цей час склав 3 мільярди 70 мільйонів гривень, сальдо, тобто різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі, цього року залишилося від’ємним, до того ж збільшилася у півтора рази.

Основним торгівельним партнером Хмельниччини в імпортних операціях  виявилася Росія,  де були придбані твели до ядерних реакторів на суму 913 мільйонів гривень. Загальна ж сума імпорту з цієї країни – 963 мільйона гривень, або 20 відсотків від загальної суми придбаного подолянами за кордоном. Поряд з твелами там були придбані насоси для води, сталепрокат, вироби сантехнічного призначення, деревоволокнисті плити, алюмінієвий порошок та інше.

На друге місце у структурі подільського імпорту вийшли Польща та Швейцарія з часткою у 14 відсотків від загалом закупленого. Поляки відвантажили на Хмельниччину зброю, запчастини до автомобілів, зокрема, фільтри та гальма, стальний прокат, мийні засоби, сідельний тягач з напівпричепом та інше. У швейцарців купили моторні транспортні засоби спеціального призначення, трактор для сільськогосподарських робіт, полімери етилену в первинних формах, пневматичну сіялку, дріт алюмінієвий та інше.

Трохи «не дотягнула» до названих основних партнерів Німеччина із часткою 13 відсотків, у якої були закуплені насіння кукурудзи, запасні деталі до автомобілів, моторні транспортні засоби спеціального призначення, сідельний тягач, комбайни та інше.

Обсяги імпорту з решти країн, а це, зокрема, Бельгія, Угорщина, Китай та Великобританія, коливалися від 150 до 220 мільйонів гривень, або 3-5 відсотків у загальній структурі закордонних закупівель.

Джерело