25.06.2018 — 10:27

В Лісоводах відкрили єдиний в Україні пам’ятник Джурі

23 червня, в селі Лісоводи Городоцього району відбулося урочисте відкриття артскверу «Джура». Це – єдиний в Україні триметровий пам’ятник Джурі і сквер площею понад 600 м2.  В урочистому відкритті взяли участь голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, керівники району, окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, та Дмитро Савенко,  меценат, засновник благодійного фонду «МіСТ», за кошти якого було проведено реконструкцію площі, шкільного скверу та встановлено постамент.

В арт-сквері встановлено скульптурну фігуру «Джура». Джурами називали в Україні в 16—18 століттях зброєносця, учня у козацької старшини. Зазвичай це були молоді хлопці. Скульптурну фігуру виконали кам’янецькі майстри Сергій Кляпетура та Роман Кліщ.  Територію скверу виклали тротуарною плиткою  з подільським орнаментом. Унікальність скверу в тому, що вперше знані українські скульптори і архітектори фактично створили музей подільської вишиванки з тротуарної плитки під відкритим небом. Окрім того,  благодійний фонд “МіСТ” виділив кошти для ремонту фасаду Лісоводської школи з врахуванням енергозбереження.

У вітальних виступах керівників звучали настанови для молоді – бути патріотами своєї країни, любити свою землю, поважати батьків, пам’ятати тих воїнів, котрі поклали своє життя заради миру та суверенітету нашої країни, захищаючи кордони держави в наші дні, під час збройного конфлікту на Сході України.

Як зазначив Вадим Лозовий, наша країна багата працьовитими  небайдужими людьми, які розуміють, що тільки за активної особистої участі кожного ми зможемо побудувати успішну  державу. Саме таким є Дмитро Михайлович, адже його благодійна діяльність на теренах Хмельницької області широко  знана.  Це не тільки село Лісоводи, де виховувався його батько, а й допомога  навчальним та соціальним  закладам в багатьох куточках нашої області: Кам’янці-Подільському, Ярмолинцях, Ізяславі, Меджибожі, Антонінах, всього  15 закладів, де зростають 2500 дітей. Дмитро Михайлович гуртує біля себе однодумців,  допомагає  Збройним Силам України,  учасникам АТО  та їх родинам.

“Шановний Дмитре Михайловичу! Ви є гідним прикладом для багатьох,  як треба любити свою рідну землю, і як служити своєму народу, дозвольте від імені всієї громади  Хмельницької області подякувати вам за ваші добрі справи, за сьогоднішній дарунок та побажати сил, натхнення, успіху в вашій благородній діяльності!-  сказав голова облдержадміністрації.

На завершення заходу за участю дитячих творчих колективів відбувся святковий концерт.

Довідково. Михайло Михайлович Савенко (1937—2011) — український мостобудівельник, громадський діяч, засновник благодійного фонду опікування дитячими будинками.За його участі зведенні більшість мостів в сучасному Києві, багато в інших місцях України — зокрема в Кам’янці-Подільському міст «Лань, що біжить».

В 1944—1952 роках виховувався у Лісоводському дитячому будинку. Опікувався Лісоводською школою та дитячими будинками.Почесний громадянин села Лісоводи. Його іменем названий благодійний фонд «МіСТ», котрий опікується дітьми дитячих будинків.

Благодійний фонд «МіСТ» імені М. Савенка» заснований у 2012 році.  Засновник  – син, Дмитро Михайлович Савенко. В 2016-2017 роках у Всеукраїнському конкурсі «Благодійна Україна» та в конкурсі «Благодійна Хмельниччина» фонд зайняв 1 місце в номінаціях «Освіта» та «Культура». Михайло Савенко та Дмитро Савенко – почесні громадяни села Лісоводи.