26.06.2018 — 09:34

Уряд планує невдовзі затвердити переглянутий Національний план дій з виконання резолюції РБ ООН “Жінки, мир, безпека”

Уряд сподівається скоро затвердити переглянутий Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на відкритті Міжнародної конференції “Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” – найкращі практики, отриманий досвід та наступні кроки для України».

Україна є однією з 74 країн, які мають плани дій для виконання Резолюції РБ ООН 1325, проте єдиною країною, яка затвердила його під час війського конфлікту. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що виконання Плану, так само як і питання гендерної рівності, є одним із пріоритетів Уряду. “Цього року ми ініціювали проміжний перегляд чотирирічного плану, для того щоб продуктивніше продовжити роботу. Сподіваюся, що Мінсоцполітики скоро внесе оновлений план і ми зможемо його затвердити”, – сказала вона.

В той же час, Віце-прем’єрка зазначила, що рекомендації міжнародних структур, зокрема ООН Жінки, будуть враховані максимально широко, але повністю внести їх не можна, оскільки це означатиме повну зміну підходів до Національного плану і унеможливить його швидке ухвалення. Водночас, очікується, що у 2019 році, при підготовці нової чотирирічної програми, буде вестися робота за оновленим підходом.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що дуже важливо, що тепер в План будуть включені задачі на рівні Міністерства тимчасово окупованих територій, яке було створено після ухвалення першої ітерації плану, і висловила сподівання, що до його виконання активніше включаться міністерства регіональної політики та інфраструктури. Вона додала, що цьогорічна Національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО вперше включає ґендерний компонент. В цьому документі визначені середньострокові цілі та пріоритетні завдання на поточний рік з інтегрування ґендерної складової в роботі сектору безпеки та оборони, зокрема, впровадження інституту радників з ґендерних питань.

За словами Віце-прем’єрки, досягнення сталого та тривалого миру є викликом не лише для України. Останні дослідження показують, що починаючи з 2008 року Глобальний індекс миру знизився на 2,14% по всьому світу. Результати GPI 2018 року показують, що Україна перебуває на 152-му місці в цьому рейтингу – між Пакистаном і Суданом.

Окремо вона підкреслила, що необхідно зосередити увагу на проблемі ґендерно- зумовленого насильства, у тому числі сексуального, пов’язаного з конфліктом, адже згідно Резолюції РБ ООН 1820 сексуальне насильство є однією з тактик війни та загрожує міжнародному миру та безпеці. Важливим елементом вона назвала і необхідність здійснення незалежного моніторингу та оцінки, що створить можливості для ширшої участі громадських організацій, активістів та активісток, експертів та експерток у проведенні моніторингу виконання Плану.

Джерело