26.06.2018 — 15:39

На Хмельниччині один із найвищих в Україні показників оснащення будинків лічильниками тепла- 93%

В умовах фінансової децентралізації у місцевого самоврядування є всі можливості вчасно і належним чином підготуватись до опалювального сезону 2018/2019 років. У руках місцевого самоврядування — і потужний фінансовий ресурс, і теплопостачальні підприємства. На сьогодні ми зробили багато речей, щоб підсилити місцеве самоврядування у питаннях підготовки критичної інфраструктури до опалювального сезону. Тільки за минулий рік доходи місцевих бюджетів склали 192 млрд грн. На 1 червня місцеві бюджети вже склали 89 млрд, тоді як у 2017 році на цей день було 72 млрд грн. Про це на всеукраїнській селекторній нараді наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Від Хмельниччини участь в селекторній нараді взяли голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний, представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, міських рад, тепло- та енергопостачальних компаній, комунальних підприємств, САД, тощо. Основні питання порядку денного – підготовка до опалювального сезону, стан розрахунків за надані комунальні  послуги.

«В чергове наголошую: старт та стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади. Муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Початок і проходження опалювального сезону – абсолютно планова робота, яка здійснюється не за один день чи тиждень. Вона має бути системною, та скоординованою. Для того, щоб увійти в опалювальний сезон потрібна комунікація та злагодженість всіх органів, підприємств та служб, а також чітке розуміння своєї зони відповідальності», – наголосив Геннадій Зубко.

Також Геннадій Григорович додав, що з прийняттям закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», питання  встановлення будинкових лічильників тепла є на першому плані. Люди мають платити справедливу ціну за реальний обсяг спожитого енергоресурсу. На сьогодні показник оснащеності тепловими лічильниками — 80,3%. За останні 2 роки рівень оснащення збільшився на 20 відсотків.

«Найкращі показники оснащеності у Черкаській області — 97,6%, Хмельницькій – 93%, м.Київ — 97%, Вінницькій — 95%, а також області, які дійшли до показника за 90%: Дніпропетровська, Харківська, Херсонська. Найнижчі показники оснащеності: Луганська — 25%, а також невисокий відсоток у Донецькій. Але, хочу підкреслити, що ці області знаходяться під постійним тиском російської агресії. Також не найкраща ситуація у Тернопільській, всього — 15,5%», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що до початку опалювального сезону області ще мають час покращити ці показники. «На сьогоднішній день Урядом прийняті всі необхідні нормативні документи, які дозволяють проінформувати власників будинків щодо встановлення лічильників, або зробити це самостійно, у разі відмови від послуг компанії-монополіста», — розповів урядовець.

Далі прeдставники областeй прозвітували про рівeнь підготовки до опалювального пeріоду у рeгіонах. Вадим Лозовий доповів, що на сьогодні  в області виконано  29,5% робіт з підготовки до опалювального сезону, у тому числі:

– по підприємствах теплокомуненерго – 35,5 %

– по житловому фонду – 28,0 %

– по соціальній сфері – 22,2 % (школи – 23,2%, дитячі садочки – 21,9%,лікарні – 15,4%)

Також голова облдeржадміністраціі коротко окрeслив проблeмні питання, що стосуються тeплопостачання у м.Шeпeтівці.

Довідково. У 2018 році підприємствами комунальної теплоенергетики області спожито 81,9 млн.м3 природного газу  на суму – 608,1 млн. грн.; оплачено – 548,7 млн.грн., рівень  розрахунків – 90,2%.

Заборгованість за природний газ, з врахуванням боргів минулих років, становить  501,5 млн.грн. При цьому, загальна сума бюджетної заборгованості становить 447,7 млн.грн., у тому числі:

– 354,0 млн.грн. заборгованість з різниці в тарифах,

– 88,9 млн.грн. – невідшкодовані пільги і субсидії,

– 3,9 млн.грн. – заборгували установи державного бюджету,

– 0,9 млн.грн. – заборгували установи місцевого бюджету.

У разі відшкодування бюджетної заборгованості рівень розрахунку за природний газ становитиме  понад 100%.

Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства у 2018 році (на 01.06.2018)  спожито  21,7млн. КВт.год електроенергії на суму 44,8 млн. грн., оплачено – 47,9 млн.грн., рівень розрахунків – 106,8 %.

Заборгованість за електроенергію на 1 червня 2018 р. – 8,1 млн.грн. При цьому, заборгованість з різниці в тарифах становить 142,9 млн.грн. та значно перевищує борг за електроенергію.

Забезпечено засобами обліку теплової енергії:

багатоквартирні житлові будинки на 93,7 %;  бюджетні заклади на 91,9 % (м.Шепетівка-67%, м.Ізяслав-3,8%).

Підприємствами житлово-комунального господарства вже заготовлено 5,8 тис.тонн посипочного матеріалу та реагентів (17,2%), службою автомобільних доріг в області –  4,1 тис. тонн (9,0%), службою місцевих доріг ОДА – 1,4 тис. тонн (7,0%).

Проведено капітальний та поточний ремонт доріг загальною площею 236,2 тис.м2 (24,8%). Підготовлено 92 од. (40,7%) спеціалізованої прибиральної техніки.

За січень – травень 2018 року на 23 комунальних котельнях модернізовано, переоснащено та замінено 48 котлів, на альтернативні види палива (дрова, пелети, щепа) переведено 12 котлів. Орієнтовний обсяг скорочення споживання природного газу після впровадження цих заходів очікується в обсязі 1,1 млн.м³, заміщення – 0,3 млн.м³ на рік.