03.07.2018 — 17:31

“Це справжній прорив на шляху до енергонезалежності нашої держави та області,” – Вадим Лозовий

Сьогодні в Кам’янці-Подільському відбувся запуск унікальної  біо-теплоелектростанції  із комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії потужністю 45 МВт. Ця новітня ТЕС є першою в Україні, третьою в Європі та п’ятою в світі, що використовуватиме цей сучасний метод виробництва тепла. Основна сировина, що буде використовуватися у роботі – відходи сільського та лісового господарства:  солома, кукурудза та щепа.

На урочисте відкриття завітали голова Держенергоефективності Сергій Савчук, голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич. Саме їм спільно із генеральним директором КП “Міськтепловодоенергія” Валерієм Гордійчуком та генеральним директором енергохолдингу «Крігер» Леонідом Крігером випала почесна місія перерізати символічну стрічку.

Вітаючи всіх із цією важливою подією, Сергій Савчук зазначив, що йому особливо приємно, що саме у його рідному місті – Кам’янці-Подільському – відкрито одну з найбільших в Україні ТЕС, що вироблятиме електроенергію не з газу, а з альтернативних видів палива. “Всі ми пам’ятаємо, як наш північний сусід у 2014 році обмежив постачання газу. Тоді перед нами постало завдання, по-перше, зменшити споживання природного газу, а по-друге, замістити ці обсяги альтернативними джерелами енергії. – нагадав голова Держенергоефективності. – Вважаю, що Уряд справився з цією задачею, адже починаючи з 2014 року завдяки прийнятій нормативній базі, що стимулює будівництво і розвиток таких альтернативних джерел енергії, вже побудовано об’єкти загальною потужністю 2000МВт.”

Сергій Савчук додав,  що завдяки новозбудованій ТЕС будуть забезпечені теплом майже 200 будинків Кам’янця-Подільського, кілька дитячих садочків та шкіл, тобто близько 60% об’єктів міста будуть обігріватися за рахунок альтернативних джерел. Він запевнив, що приклад Кам’янця-Подільского у питаннях зменшення залежності від традиційних енергоресурсів буде слугувати орієнтиром для інших українських міст, а Уряд, Президент та Верховна Рада і надалі будуть підтримувати цей процес.

До привітань приєднався також голова облдержадміністрації Вадим Лозовий. Перш за все,  він подякував  усім, хто долучився до реалізації будівництва біо-теплоелектростанції, та висловив сподівання, що вона довго буде служити громаді міста, а в помешканнях кам’янчан стане тепліше і затишніше.

Вадим Миколайович високо оцінив успіхи  Кам’янця-Подільського на шляху до енергонезалежності та енергозбереження. “Сьогодні в місті запрацює потужна біо-теплоелектростанція. Тисячі мешканців будуть надійно забезпечені теплом, яке вироблятиметься з вітчизняного біопалива. Це гарний крок до енергетичної незалежності, адже по завершенні усього проекту, інвестиційна вартість якого майже 18 млн. дол., очікується заміщення споживання природного газу на 65% .” – додав очільник області.

Після завершення урочистої частини для керівництва та усіх присутніх директор КП “Міськтепловодоенергія” Валерій Гордійчук провів імпровізовану екскурсію по території підприємства, розповів про технологічний процес, продемонстрував обладнання та техніку. Сергію Савчуку та Вадиму Лозову випала честь здійснити офіційний запуск нової електростанції.

“Вважаю, що це не просто важливий крок для держави, для області, для міста. Це справжній прорив на шляху до енергонезалежності нашої держави та області,” – зазначив Вадим Лозовий.

Довідково. Курс на енергонезалежність Кам’янець-Подільський взяв ще у 2014 році. З того часу в місті було проведено реконструкцію трьох діючих і будівництво чотирьох нових котелень, які працюють на альтернативних видах палива, що дало змогу протягом 2016-2017 року скоротити споживання природного газу на 5,2 млн. м3. Найбільш амбітним проектом стало будівництво  цього  комплексу.

Кошти на його реалізацію надав Світовий банк у кредит під 0,01 % річних, а загальна вартість проекту склала 9,6 млн доларів.  За оцінками експертів, проект має окупитися вже за 5 років. Будівництво об’єкту виконала житомирська фірма ТОВ “Котлозавод Кріглер”, що є частиною потужного енергохолдингу “Krigler”, який вже тривалий час працює на європейських ринках.

ТЕС оснащено унікальною турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна) потужністю 1,8 МВт. Особливістю цієї технології є те, що замість води у системі використовуються спеціальні органічні рідини, що мають нижчу температуру випаровування, ніж вода, а тому дають можливість джерела тепла з більш низькою температурою. Таким чином турбіна з модулем ОRС дозволяє зменшити енергозатрати на виробництво електроенергії. Фахівці французької компанії “Enertime”, що є її розробником, забезпечили постійний супровід монтажу та запуску турбіни.

За даними КП «Міськтепловоденергія», після впровадження ТЕС на біомасі місто очікує зменшення споживання газу на 15,5 млн мна суму близько 115 млн гривень на рік.