04.07.2018 — 13:47

Експерти проекту GIZ навчали бізнесменів, як налагодити співпрацю з німецькими партнерами

Сьогодні в Хмельницькій торгово-промисловій палаті відбулася презентація програми Федерального міністерства економіки і енергетики для управлінських кадрів Німеччина – Україна «Fit for Partnership with Germany» в рамках проведення днів проекту GIZ на Хмельниччині.

Українсько-німецька співпраця у цьому напрямку розпочалася рік тому, коли була підписана Спільна заява про подальше співробітництво щодо підвищення кваліфікації управлінських кадрів для сфери підприємництва України між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Саме в рамках двостороннього співробітництва Мінекономрозвитку та німецького Товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) і відбувається реалізація програми “Fit for Partnership with Germany”. Програма є елементом зовнішньоекономічної політики Німеччини і шляхом організації стажувань для українських управлінців в Німеччині сприяє виходу українських підприємств на міжнародні ринки, підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств та кваліфікації українських менеджерів.

Сьогодні більше дізнатися про цю програму співробітництва, а також взяти участь у дискусіях та майстер-класах мали змогу представники обласної та міської влади, зацікавлені представники бізнесових кіл, молодь Хмельниччини.

Вітаючи керівника програми  «Fit for Partnership with Germany» в Україні, Білорусі та Молодові Гідо Райнша  та експертів  проекту Світлану Степащенко, Олену Луценко і  Євгена Клисенка, Президент Хмельницької ТПП Наталя Бєлякова  зазначила, що Україна з 2001 року співпрацює з GIZ, і Хмельницька область займає активну позицію в підготовці управлінських кадрів для бізнесу. Співпраця з Німеччиною на сьогодні є одним із найбільш активних та перспективних напрямків зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

“Сьогодні лише від нас самих, нашого бажання і активної життєвої позиції, від того наскільки готові ми навчатися, підвищувати свою кваліфікацію в сфері управління бізнесом, використовувати можливості, що надаються програмою «Fit for Partnership with Germany», залежить, наскільки успішними і конкурентноздатними ми будемо, як ми зможемо впроваджувати нові технології та модернізувати виробництва, розширювати ринки збуту,” – наголосила Наталя Миколаївна.

Важливість сьогоднішньої зустрічі для обласної влади та  бізнес-спільноти підкреслив і заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний. Посадовець висловив представникам проекту щиру вдячність за підтримку та допомогу у програмах, що сприяють сталому розвитку області.

“Результати нашої співпраці є досить відчутними: стажування у Німеччині пройшли 62 представники підприємств області. Ними налагоджено економічні зв’язки більше, як з 30 іноземними партнерами, впроваджено близько 15 інноваційних проектів, залучено 5 млн. дол. іноземних інвестицій, – зазначив Олег Вікторович. – Серед учасників Програми управлінці ТОВ “Бембі”,  ПрАТ “Деражнянський молочний завод”, ПрАТ “Хмельницька макаронна фабрика”, ТОВ “Нейл”, ПАТ “Хмельницькобленерго”, ДП “Новатор”.

Також він наголосив, що проект GIZ сприяє формуванню конкурентоспроможних бізнесів у регіоні, залученню продуктивних інвестицій та розвитку міжнародної співпраці, а програма “Готуємося до партнерства з Німеччиною”, є надзвичайно актуальною, бо націлена на розвиток стійких економічних відносин.

“Програма дає можливість представникам бізнесу безпосередньо пройти стажування на підприємствах Німеччини, завдяки чому наші управлінці отримують можливість набути досвіду сучасних методів міжнародного менеджменту та віднайти шляхи доступу до нових ринків. Сподіваюся, що Хмельниччина буде й надалі одним з пріоритетних регіонів України в роботі проекту GIZ,” – додав заступник голови облдержадміністрації.

Як зазначив Гідо Райнш, програма «Fit for Partnership with Germany» працює у багатьох країнах світу, і з часу заснування участь в ній  взяли вже понад 12 тисяч управлінців, серед яких близько 1300 – з України.

“На мій погляд, вони досягли дуже гарних результатів. Наприклад, минулого року у нас було 105 учасників, з них під час перебування в Німеччині 19 менеджерів уклали 25 контрактів на загальну суму 11 мільйонів євро, а плани значно перевищують цю суму. Звичайно, не всі плани будуть реалізовані, але це демонструє, які  існують перспективи співробітництва, які існують ідеї, і в якому напрямку це все може розвиватися. Це налаштовує на позитив, незважаючи на складну економічну ситуацію,” – сказав іноземний гість.

У програмі сьогоднішнього семінару – детальне знайомство із програмою «Fit for Partnership with Germany», обговорення особливостей співпраці з Німеччиною, креативні майстерні, під час яких експерти GIZ ділитимуться знаннями, як шукати бізнес-партнерів в Німеччині, уникнувши розповсюджених помилок,  з якими проблемами можуть зіткнутися підприємці, що хочуть працювати на німецькому ринку, чого чекають німці від українських компаній, чого ми чекаємо від німецьких партнерів.

Також на майстер-класах учасників навчатимуть готувати проектне завдання на стажування в Німеччину та презентацію свого проекту для німецьких партнерів.