05.07.2018 — 20:48

Вадим Лозовий: Зробимо все, щоб зберегти теплі стосунки із Республікою Польща

Сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Лозовий провів робочу зустріч з Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Дамяном Цярціньскі. Метою зустрічі стало обговорення ситуації, що склалася у зв’язку з передачею на баланс Городоцької ОТГ Городоцької ЗОШ І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання.

Історія цього навчального закладу розпочалася майже 20 років тому, у 1999 році, коли з товариством “Вспульнота Польська”(Польська община) було підписано угоду про оренду земельної ділянки на термін 49 років для будівництва школи. У 2002 році по завершенню будівництва між товариством та відділом освіти Городоцької РДА був укладений договір про безоплатну передачу у користування шкільного об’єкта на 480 учнів, а також обладнання, меблів та шкільного приладдя. З того часу школа стала однією з кращих в Городку, а вивчають польську мову в ній не лише представники національної меншини, а й українські діти.

Нещодавно в рамках реформи децентралізації на теренах Городоччини утворилась об’єднана територіальна громада. Наразі завершується передача Городоцькій міській ОТГ відповідних повноважень та майна. Цей процес торкнувся і майнового комплексу школи. Однак виявилося, що завершити його немає змоги, оскільки відсутні документи, що встановлюють право власності на будівлю навчального закладу.

Окрім того, відповідно до статті 9 Закону України “Про загальну середню освіту”, Городоцька ЗОШ І-ІІІ ступенів з навчанням польською мовою має бути реорганізована. Департамент освіти і науки облдержадміністрації вбачає за доцільне присвоїти школі статус ліцею з назвою “Городоцький ліцей №3”. Якраз питання назви і стало основним каменем спотикання, оскільки законодавством не передбачається безпосереднього вказання в назві закладу таких особливостей ведення навчального процесу, як викладання предметів мовою національної меншини. Однак польська спільнота має своє бачення щодо цього питання і вважає принциповим, щоб в назві закладу було формулювання “з польською мовою навчання”.

Саме питання перейменування Городоцької ЗОШ І-ІІІ ступенів з навчанням польською мовою та врегулювання юридичних моментів, пов’язаних з передачею майна закладу, обговорили у ході сьогоднішньої зустрічі Вадим Лозовий та пан Цярціньскі. До участі в дискусії залучили також представників структурних підрозділів облдержадміністрації, керівництво Городоцької РДА та ОТГ.

Вадим Миколайович зазначив, що під час сьогоднішьої зустрічі необхідно напрацювати перелік усіх проблемних питань, щоб обидві сторони мали можливість детально їх вивчити та запропонувати власне бачення того, як вони можуть бути урегульовані. Голова наголосив, що як представник влади і як простий громадянин глибоко поважає та цінує ті зусилля, що докладає влада Республіки Польща, допомагаючи нашій державі в реалізації євроінтеграційних прагнень.

“Зараз наші учні та студенти здобувають освіту в Польщі, а тисячі пересічних українців працюють на польських підприємствах. Польський народ яскраво продемонстрував, що саме він є для нас братнім. Я особисто буду докладати зусиль, щоб стосунки між нами завжди залишалися теплими та дружніми, і тому вважаю, що питання щодо статусу цієї школи має бути врегульоване таким чином, щоб жодним чином не зачепити інтереси польської спільноти, але й виключно у відповідності до чинного законодавства,” – підкреслив посадовець.

Пан Генеральний консул також запевнив, що очікує конструктивного діалогу, а також пообіцяв, що допоможе налагодити спілкування з представниками товариства “Вспульнота Польська”. Він повідомив, що це потужна польська організація, яка і в наші дні активно працює в Україні, та пообіцяв з’ясувати з його представниками відповідні питання. Однак дипломат висловив стурбованість, що зміна назви школи потягне за собою у майбутньому і зміни у процесі навчання, які стосуватимуться вивчення польської мови.

Це твердження заперечила заступник Директора департаменту освіти і науки України Тетяна Дупляк. Як зазначила посадовець, положення про те, що навчання відбуватиметься польською мовою, як і раніше, буде чітко прописане в статуті закладу.  Тетяна Василівна наголосила, що у цій школі співвідношення викладання предметів польською і українською становить 60/40, що повністю відповідає нормам законодавства, а тому навіть не потребуватиме коригування.

Підсумовуючи зустріч, Вадим Лозовий доручив представникам Департаменту освіти та науки, районної влади та Городоцької ОТГ ретельно вивчити усі аспекти та напрацювати остаточне бачення шляхів вирішення порушених питань.