05.07.2018 — 18:33

Звернення Ради до ЄС щодо поглиблення співпраці – свідчення невідворотності євроінтеграції України, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Український Парламент, звернувшись до ЄС щодо поглиблення співпраці, підтвердив невідворотність євроінтеграційного шляху нашої держави. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи сьогоднішнє ухвалення Верховною Радою постанови № 8551  «Про Звернення Верховної Ради України до інституцій ЄС щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом».

«Оскільки право ЄС розвивається дуже швидко, то Україні та Євросоюзу потрібні чітке розуміння та бачення першочергових і пріоритетних сфер співробітництва», – наголосила вона і додала, що саме Україна має стати ініціатором такої пріоритезації, адже вже зараз імплементація Угоди про асоціацію з ЄС привела до якісних змін в житті країни як у секторальному,  так і у горизонтальному вимірах.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що ВР підкреслила рішучість України щодо неухильного виконання зобов’язань, які випливають з положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. В постанові також говориться про те, що Парламент України закликає інституції Європейського Союзу сприяти максимальному використанню можливостей інтеграції України до ринків Європейського Союзу у сферах, які становлять спільний інтерес та охоплюються Угодою про асоціацію.

Своєю чергою перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зауважила, що цією постановою Парламент України також звертає увагу Євросоюзу на певні зобов’язання з боку ЄС, зокрема, щодо питання протидії реалізації політичного проекту РФ – «Північний потік-2», гуманітарних та безпекових питань, пов’язаних із агресією РФ в Україні.

«Ми закликаємо ЄС посилити санкції проти РФ до повного виконання Мінських домовленостей – реінтеграції окупованого Донбасу і Криму та звільнення усіх заручників та політв’язнів Кремля», – наголосила Ірина Геращенко.