07.07.2018 — 09:11

Мешканці області мають жити у безпечних екологічних умовах, і наша з вами робота – це забезпечити, – Вадим Лозовий

5 липня голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий взяв участь в засіданні громадської ради при облдержадміністрації. Присутні заслухали звіт про роботу Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, що проводилася у сфері природоохоронної діяльності. Доповідав на засіданні заступник директора Департаменту–начальник управління екології та природних ресурсів Руслан Якубаш.

Так, посадовець ознайомив присутніх із ситуацією, що склалася в області із твердими побутовими відходами. Зокрема, Руслан Анатолійович нагадав, що за активного сприяння членів громадської ради було розроблено проект Програми поводження з ТПВ в області, яка нещодавно була прийнята обласною радою. Відповідно до неї проводиться робота з паспортизації та упорядкування сміттєзвалищ в області, вживаються заходи, що спрямовані на організацію роздільного збору, сортування, переробки та утилізації сміття, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, тощо.

За словами Руслана Якубаша, Департамент тримає на контролі питання утилізації засобів захисту рослин. На жаль, досі не вдалося знайти організації, що взяли б на себе зобов’язання з їх утилізації, хоча кошти на цю мету виділялися. Окрім того, доповідач повідомив, що в області триває робота з інвентаризації водних об’єктів, стану очисних споруд, місць захоронення неідентифікованих пестицидів.

Також посадовець доповів, що проводиться масштабна робота з підготовки документації, що регулюватиме діяльність об’єктів природно-заповідного фонду, порядку видачі дозволів і лімітів, відпрацьовуються механізми забезпечення ефективного використання природних ресурсів в розрізі окремих об’єктів природно-заповідного фонду з метою запобігання їх виснаженню, розроблено дорожню карту для упорядкування сміттєзвалищ, тощо.

Як зазначив Руслан Миколайович, підсумовуючи доповідь, управління екології і природних ресурсів Департаменту, на превеликий жаль, обмежене у своїх можливостях, адже може лише рекомендувати, проводити роз’яснювальну роботи, але повністю позбавлено контролюючих функцій. Ситуацію не покращує і нестача кадрів в управлінні, що склалася у зв’язку із змінами в структурі облдержадміністрації, що передбачали ліквідацію Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Заслухавши доповідь, Вадим Лозовий висловив глибоку стурбованість екологічним станом в області, назвавши його критичним. “Як показав час, ліквідація Департаменту екології та природних ресурсів була помилкою. Я її виправлю.” – додав голова.

Також він наголосив, що вважає незадовільним рівень співпраці з Державною екологічною інспекцією в Хмельницькій області. “Ми маємо спільну мету – забезпечити в області екологічну безпеку та слідкувати, щоб наші природні багатства зберігалися і примножувалися. Якщо екологічна інспекція не в змозі виконувати цю функцію, як належне, я буду ставити відповідні питання перед вищим керівництвом,”- сказав Вадим Миколайович.

“Мешканці області мають жити у безпечних екологічних умовах, і наша з вами робота – це забезпечити,” – резюмував голова.