06.07.2018 — 11:52

Голова адміністрації Вадим Лозовий зустрівся з перевізниками області

5 липня голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий зустрівся з перевізниками, які працюють на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області.

Головою адміністрації була ініційована така зустріч, аби особисто поспілкуватися з перевізниками, почути їхні наболілі проблеми та окреслити коло питань, над якими потрібно працювати для покращення транспортного сполучення та забезпечення населення якісними пасажирськими перевезеннями.

Вадим Миколайович зазначив, що при облдержадміністрації діє робоча група для оптимізації обласної маршрутної мережі та працює обласний конкурсний комітет.

Також вживаються відповідні заходи, спрямовані на попередження діяльності та виведення з ринку пасажирських перевезень автомобільних перевізників, які здійснюють свою діяльність поза межами правового поля, так званих “нелегалів”.

Проте, за словами очільника області, до обласної державної адміністрації надходять звернення громадян, незадоволених якістю наданих послуг, а саме: перевізники відмовляють у пільгових перевезеннях, люди незадоволені  технічним станом транспортних засобів, не видаються квитки, водії допускають некоректну поведінку тощо. В свою чергу, перевізники нарікали на роботу комісії з визначення маршрутів.

Відтак, голова адміністрації наголосив, що необхідно у конструктивному діалозі обговорити вказані проблеми та знайти шляхи їх вирішення.

Для обговорення вищевказаних питань до участі у засіданні було запрошено заступника голови адміністрації Олега Гуменного, прокурора Хмельницької області Олега Синишина, голову Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталія Олуйка, в.о. начальника управління Укртрансбезпеки в області Сергія Панчука, начальника управління патрульної поліції в області Олега Роо, заступника начальника головного управління ДФС в області Тетяну Процюк та окремих керівників структурних підрозділів облдержадміністрації.

Так, про роботу з виведення з ринку пасажирських перевезень нелегальних перевізників проінформував в.о. начальника управління Укртрансбезпеки в області Сергій Панчук, який зазначив, що з початку 2018 року працівниками управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області перевірено 7556 транспортних засобів (з них 3405 – пасажирський транспорт, 4104 – вантажні, з них 1982 на габаритно-вагових комплексах) складено 1985 актів про порушення законодавства про автомобільний транспорт (1063 – пасажирські перевезення, 901) та 86 протоколів про адміністративне правопорушення (з них 61 за ст. 164 КУпАП, тобто на нелегалів, а саме осіб, які провадять господарську діяльність із перевезення пасажирів без державної реєстрації як суб’єкта господарювання та/або без одержання ліцензії). Винесено 629 постанов про застосування адміністративно-господарського штрафу на суму 837080 грн. та 28 постанов про накладення адміністративного стягнення на суму 72269 грн. До бюджету перераховано 753766 гривень.

За словами Сергія Віталійовича, попри усунення основних точок концентрації «нелегальних» перевізників, інспекторським складом Управління проводяться систематичні відпрацювання вказаного напрямку з метою недопущення «нелегальних перевезень».

Так, з 11 червня в рамках кримінального провадження спільно із працівниками Управління карного розшуку інспекторами Управління Укртрансбезпеки у Хмельницькій області, представниками патрульної поліції та ДФС проводяться щоденні рейди стосовно виявлення та документування фактів «нелегальних» перевезень. Проведення такого заходу значно полегшило роботу працівників Управління.

Крім того, одним із пріоритетних завдань управління є налагодження стабільної роботи габаритно-вагових комплексів. Станом на 05 липня 2018 року працюють всі 4 габаритно-вагових комплекси, які розташовані поблизу с. Гуменці Кам’янець-Подільського району, с. Прибузьке, с. Пашківці та готельного комплексу Клен Хмельницького району. З початку 2018 року виявлено 192 факти перевезення вантажів з перевищенням габаритно-вагових параметрів, нараховано плату за проїзд автомобільними дорогами загального користування у еквіваленті 36959.89 євро, з них до бюджету спрямовано 396423 грн.

На даний час матеріали про стягнення плати за проїзд транспортних засобів з перевищенням габаритно-вагових параметрів направляються до прокуратури відповідного регіону.

Висловив своє бачення щодо подолання явища «нелегальний» перевізник і голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко, який зазначив, що необхідно ввести єдиний електронний квиток для проїзду на всіх видах громадського транспорту. За словами Віталія Миколайовича, це дасть можливість побороти тіньові перевезення, збільшити надходження до місцевих бюджетів від транспортної сфери, відслідкувати пасажиропотік, містам оновити міський пасажирський транспорт тощо.

Також учасники наради обговорили питання безпеки на пасажирському транспорті, податкові аспекти роботи перевізників в області, монетизацію пільг, в тому числі і за проїзд та інше.

В ході наради кожен мав можливість задати питання представникам влади, висловити свою думку з приводу даних питань та вказати на шляхи їх вирішення.

Підсумовуючи засідання, голова адміністрації Вадим Лозовий відмітив, що ми цінуємо працю перевізників, адже це підприємці, платники податків, що виконують важливу роль в соціально-економічному розвитку регіону.

 

Також Вадим Миколайович запевнив перевізників, що такі зустрічі будуть проводитися і надалі, аби навести лад у питанні забезпечення якості та безпеки пасажирських перевезень на міжміських та приміських маршрутах загального користування області.  Однак, голова адміністрації наголосив, що ці заходи будуть набагато дієвішими, якщо і перевізники, що працюють в правовому полі будуть сприяти органам влади в цьому питанні.

Довідка.

На сьогодні автобусний парк області нараховує близько 1,4 тис. транспортних засобів, які обслуговують автобусні маршрути загального користування. Більше половини приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутів обслуговуються приватними підприємцями, решта – автотранспортними підприємствами.

Кількість автомобільних перевізників становить 284, з яких 253 – приватні особи-підприємці.

Маршрутна мережа області нараховує 1015 автобусних маршрутів, з яких 131 міський, 477 приміських та 407 міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутів загального користування.