06.07.2018 — 16:55

«Як і обіцяли провели зустріч з представниками аграрного бізнесу», – В. Лозовий

Сьогодні в обласній філармонії під головуванням голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового та заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети відбувся обласний форум з питань розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій.

До участі були запрошенні голови райдержадміністрацій, районних, сільських, селищних рад, об’єднаних територіальних громад, заступники голів райдержадміністрацій з питань агропромислового комплексу, начальники управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники сільгосппідприємств усіх форм власності, підприємств харчової і переробної промисловості, галузевих і споріднених служб агропромислового комплексу, директори аграрних навчальних закладів, керівники силових структур.

Розпочинаючи засідання, голова адміністрації Вадим Лозовий зазначив, що сьогоднішнє зібрання покликане визначитися з пріоритетами розвитку сільського господарства області в цілому, наголосити на проблемних питаннях галузі, шляхах їх вирішення, стратегії розвитку аграрного сектору економіки, сільських територій та кооперативного руху.

За словами Вадима Миколайовича, від кожного з присутніх, певною мірою, залежить подальше укріплення лідируючих позицій Хмельниччини у сільськогосподарському виробництві країни, нарощування валового виробництва рослинництва, тваринництва, харчової і переробної промисловості, розвиток кооперативного руху на селі.

Привітав учасників заходу заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, який відмітив, що йому дуже цікаво та пізнавально перебувати на Хмельниччині, ознайомитися з досягненнями подільського краю в аграрному секторі, адже в минулому році Хмельниччина  була першою серед областей України по урожайності. За словами Віктора Васильовича такі показники урожайності є тільки у країнах Європи і це дуже хороший результат. За що високопосадовець висловив аграріям області велику вдячність.

Розповів Віктор Шеремета і про програми державної підтримки аграріїв та селян. Так, 6,3 млрд. грн.. виділено для підтримки аграрного сектору, з них 4 млрд. спрямовано на тваринництво. Майже 1 млрд. грн.. виділено на компенсацію вартості вітчизняної техніки, 1 млрд. грн.. на підтримку малого бізнесу. Він закликав фермерів, аграріїв області та селян користуватися такими програмами та кредитами, з метою розвитку як аграрного так і тваринного сектору.

Також Віктор Васильович вручив голові адміністрації Вадиму Лозовому почесну медаль Міністерства за представлення Хмельниччини на найвищому рівні під час аграрної виставки у м. Києві. Крім того, отримав відзнаку і Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

В продовження зустрічі, перший заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко розповів про стан, проблеми та перспективи розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій.

Під час наради учасники заслухали та обговорили безліч проблемних питань з якими аграрії області стикаються у своїй повсякденній роботі. Серед яких кооперація як інструмент економічного зростання сільських територій, дотримання безпечних умов виробництва сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах, перспективи заготівлі молока від населення, сприяння бізнесу в розвитку міжнародного співробітництва та посилення експортної спроможності підприємств Хмельницької області, актуальні питання у сфері державної реєстрації нерухомого майна та бізнесу для сільськогосподарських підприємств (агровиробників) тощо.

В свою чергу голова адміністрації Вадим Лозовий зауважив, що на сьогоднішній нараді було обговорено низку важливих питань, більшість з яких стосувалися аграрного сектору та сільських територій. Він відмітив, що усі ці питання взаємопов’язані, тож такі зустрічі мали б відбутися в кожному районі із залученням, за необхідністю, спеціалістів обласного рівня.

Вадим Миколайович додав, що розвиток сільських територій передбачає, перш за все, наповнення місцевих бюджетів. А це – створення нових робочих місць, виведення зарплат «з тіні», відкриття нового виробництва і, звісно ж, підняття рівня заробітної плати.

Так, підприємства повинні удосконалювати свої можливості щодо пошуку нових ринків збуту продукції, скористатися досвідом і пропозиціями Хмельницької торгово-промислової палати, організовувати презентації товарів, ставати учасниками виставок і, у загальному, просувати свій бренд, торгову марку на ринку продукції.

В свою чергу, органи місцевого самоврядування повинні сприяти створенню можливостей для формування ринку збуту цієї продукції через кооперативи, комунальні або заготівельно-збутові організації, що дасть можливість створити нові робочі місця, підвищити офіційну  зайнятість населення, збільшити надходження до бюджетів громад.

Очільник області зауважив, що людина, яка займається вирощуванням продукції, повинна створити свій бізнес на селі. Тому голова адміністрації звернувся до науковців навчальних закладів, аби ті допомогли у складанні бізнес-планів розвитку підприємств, а також наукового супроводу проектів розвитку сільської місцевості, щоб максимально полегшити селянам розвивати свій бізнес.

Вади Лозовий відмітив, що необхідно взяти до уваги і впровадження досвіду підприємців щодо співпраці з сільськими, селищними радами, об’єднаними територіальним громадами щодо створення та підтримки соціальних проектів, залучення коштів підприємств для розвитку громад, ремонту та будівництва доріг, відновлення соціальної сфери, забезпечення водопостачанням та інші проекти. У цьому велику роль повинно відіграти і соціальне партнерство між агрохолдингами та органами місцевого самоврядування.

«Для сільськогосподарських товаровиробників наступив важливий період – збирання врожаю. Хмельниччина не повинна втратити позицію лідера в аграрній сфері держави. Органи державної влади повинні сприяти створенню умов для збирання вирощеної продукції», – відмітив Вадим Лозовий. – Разом з тим вони повинні забезпечувати дотримання законодавчих норм, а тому хочу попередити сільськогосподарських товаровиробників за дотриманням правил пожежної безпеки під час збирання урожаю, у тому числі – недопущення спалювання пожнивних решток.

Крім того, очільник області звернувся до представників агрохолдингів та сільгоспкомпаній щодо дотримання законодавства під час збирання врожаю в частині не перевантаження транспорту, та під час обприскування полів хімічними препаратами. Що стосується використання перевантаженого транспорту, то такі дії руйнують дороги, які зараз Хмельниччина активно ремонтує.

А обприскування полів без попередження, та у невстановлені години доби, просто знищує бджіл. Він наголосив на тому, що не потрібно ставити свої економічні інтереси вище інтересів простого селянина, для якого наявність пасіки є єдиним джерелом для існування.

За словами голови адміністрації, за результатами форуму буде підписане відповідне протокольне доручення, яким зобов’язує керівників структурних підрозділів обласної і районних державних адміністрацій взяти на контроль виконання питань, які прозвучали сьогодні.

Також в рамках заходу діяла консультативна кімната для учасників наради з представниками банківських, науково-дослідних установ, Головного територіального управління юстиції в області, освітніх закладів та інших галузевих структур.