10.07.2018 — 19:23

На Хмельниччину прибули учасники волонтерського проекту “Ходотон-2018”

Сьогодні до Хмельницького завітали волонтери проекту«Help Us Help The Children», що реалізовується Міжнародним благодійним фондом “Нове покоління”. Руслана Вжесневська, канадійка українського походження, яка заснувала цей фонд, вже майже чверть століття займається благодійницькою діяльністю в Україні. Допомогу свою пані Вжесневська спрямовує дітям, що з тих чи інших причин не живуть у сім’ях, а виховуються в системі інтернатних закладів.

Як зазначає волонтерка, завдяки  благодійникам із Канади та України, а також за активної підтримки Посольства Канади в Україні, за 25 років діяльності вони спромоглися залучити близько 25 мільйонів долларів, які були витрачені на покращення умов проживання дітей в інтернатах, на організацію дозвілля для таких діток. Зокрема, вже тривалий час благодійний фонд організовує для них літні та зимові табори в Карпатах, де діти мають змогу не лише гарно відпочити, а й здобути масу корисних знань, умінь та навичок, що допоможуть їм надалі легше соціалізуватися у дорослому житті. Особливістю цих таборів є також те, що значна частина волонтерів, що займаються з дітьми, самі є вихованцями інтернатних установ, тобто як ніхто розуміють їх проблематику і потреби. Загалом, у цих таборах мали можливість оздоровитися понад 10 тис. дітей.

Цьогоріч Руслана Вжесневська розпочала новий проект, яким хоче привернути увагу суспільства та держави до інтернатів та сиротинців, спонукати до їх реформування. У червні стартував проект “Ходотон”, в рамках якого група волонтерів фонду та сама пані Руслана поставили на меті здійснити піший похід протяжністю 650 км від Києва до Ворохти, де у серпні розпочнеться черговий літній табір. Учасники “Ходотону” у дорозі вже рівно місяць. За цей час вони встигли пройти дорогами Київщини та Житомирщини, а також відвідати цілу низку інтернатних закладів.  Під час таких відвідувань волонтери знайомляться з життям і побутом їх вихованців, з’ясовують, яку допомогу надалі фонд може їм надати.

Маршрут “Ходофону” пролягає також і через Хмельницьку область. Зокрема, його учасники побували на етно-фестивалі «Івана Купала» в Староконстянтинові в замку Князів Острозьких, а вчора відвідали Меджибізький дитячий будинок-інтернат. Вже сьогодні у дитячому будинку Хмельницької обласної ради волонтерів вітали радник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Дупляк та директор закладу Оксана Верясова.

Вітаючи гостей, Світлана Павлишина зазначила, що обласна влада високо цінує зусилля благодійників, які опікуються долею дітей-сиріт та дітей, що позбавлені батьківського спілкування, адже саме завдяки допомозі таких людей вдається втілити в життя багато корисних та потрібних ідей, які допомагають вихованцям інтернатних закладів у майбутньому знайти своє місце в житті та стати успішними.

Волонтери мали змогу оглянути приміщення дитячого будинку, побувати в кімнатах, де діти проводять свій вільний час. Як пояснила Оксана Верясова, в закладі наразі діє 6 груп, які розраховані в середньому на 15 дітей кожна. Кожна група має свою маленьку домівку, де є ігрова кімната, кухня та кімнати для дітей. У групах живуть діти різного віку – і дошкільнята, і підлітки. При їх формуванні враховують родинні зв’язки, тобто брати та сестри обов’язково живуть в одній групі. В закладі діти отримують лише дошкільну освіту, а загальну освіту отримують у сусідніх міських школах, що розташовані поруч.

Така організація груп дозволяє дітям вчитися будувати стосунки як з однолітками, так і з дітьми інших вікових груп, старші навчаються піклуватися про молодших товаришів, а також опановують навички, що потрібні у самостійному житті. Окрім звичайної школи, вихованці мають можливість вільно обирати заняття для душі: вони відвідують гуртки та спортивні секції.

Оглянувши кімнати, учасники проекту “Ходотон” висловили своє захоплення від побаченого. Як зауважив Роберт Беняк, один із волонтерів, що свого часу теж виховувався в такому закладі, він щиро здивований рівнем дитячого будинку, продуманістю організації простору, зручністю та затишком, які тут панують. Він відзначив, що видно одразу, що сюди вкладена душа і щире бажання зробити життя дітей максимально близьким до життя у справжній сім’ї.

Не оминули увагою волонтери і самих вихованців. Сьогодні їх у закладі небагато, адже переважна кількість дітей зараз на відпочинку. Гості поспілкувалися з дітьми, розпитали їх про життя в закладі, про плани на майбутнє, а також розповіли про свою діяльність та про те, що привело їх до участі в проекті. На згадку про зустріч відбувся обмін подарунками: дівчата подарували волонтерам власноруч вишиту бісером ікону, а волонтери презентували закладу бейсболки з логотипом для вихованців. Також гості запросили Оксану Верясову разом з дітьми до цьогорічного літнього табору, що вже незабаром  розпочне роботу у Ворохті.

Як зауважили гості, цей дитячий будинок – один із найкращих закладів, які їм доводилося бачити, тому він має стати зразком, як можна зробити життя дітей, що в них виховуються, повноцінним та комфортним.

Завтра учасники “Ходотону” планують відвідати Солобковецьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат, а далі рушити до Тернопілля.