17.07.2018 — 15:26

В. Лозовий: Першочергово обласна влада має почути пропозиції від інвестора, аби розуміти, що область може запропонувати для реалізації того чи іншого проекту

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання ради вітчизняних та іноземних інвесторів при облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови адміністрації, заступник міського голови Володимир Гончарук, генеральний директор ТДВ «ЗАВОД «АДВІС», голова об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталя Бєлякова, голови міст Кам’янець-Подільський та Старокостянтинів, керівники окремих структурних підрозділів та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, інші запрошені.

Розпочинаючи засідання, голова адміністрації Вадим Лозовий відмітив, що метою сьогоднішнього зібрання є визначення подальшого формату співпраці обласної влади та бізнесу, адже рада вітчизняних та іноземних інвесторів при облдержадміністрації – орган, який має сприяти формуванню сприятливого інвестиційного клімату, спільно напрацьовувати перспективні напрями розвитку краю, сприяти налагодженню взаємодії інвесторів із державними органами.

За словами Вадима Миколайовича, впровадження інвестиційних проектів, створення нових та розширення діючих виробничих потужностей, застосування нових технологій дасть можливість підвищити конкурентоспроможність продукції, створити нові робочі місця не лише в самій компанії, а й в суміжних галузях, підвищити рівень заробітної плати, відповідно, зростатимуть надходження до бюджетів, розвиватиметься соціальна інфраструктура.

Також голова адміністрації відзначив, що важливим є створення і належного інформаційного потоку для цільової аудиторії – інвесторів. Він додав, що необхідно активізувати роботу у цьому напрямку, а саме, на постійній основі здійснювати пошук та надавати необхідну інформацію на запити потенційних інвесторів, їх представників та консалтингових фірм тощо.

Очільник області запросив усіх присутніх до конструктивного діалогу, аби після сьогоднішньої зустрічі актуальних проблем, які вирішуються колективно, стало менше.

Більш детально про стан залучення інвестицій доповів директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури  обласної державної адміністрації Юрій Гриневич, який відмітив, що в останні роки спостерігається приплив внутрішніх інвестицій у економіку області. Так, загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних протягом січня-березня 2018 року, становить 1,7 млрд. гривень. За обсягом освоєння область посідає 12 місце в Україні.

За рахунок власних коштів підприємств та організацій вкладено у 2017 році більше 5 млрд. грн., за перший квартал цього року – 1,2 млрд. грн. (понад 66% від загального обсягу), що значно більше, ніж в сусідніх Житомирській (924,6 млн. грн.), Рівненській (486,9 млн. грн.), Тернопільській (772,6 млн. грн.) та Чернівецькій (172,4 млн. грн.) областях.

На Хмельниччини працює більше 230 підприємств з іноземним капіталом з 35 країн світу. Понад 90% інвестицій надходить в область із країн Європейського Союзу. Незмінною є п’ятірка основних країн-інвесторів. Це – Нідерланди, Кіпр, Польща, Німеччина та Велика Британія. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій на 01 квітня 2018 року становив 175,0 млн. дол., що на 2,5% більше обсягів інвестицій на початок року. Також в області сьогодні реалізовується 91 інвестиційний проект, заплановано для реалізації 110 проектів.

Крім того, з метою розширення можливостей для залучення інвестицій проінвентаризовано наявні виробничі потужності, земельні ділянки, що можуть бути запропоновані потенційним інвесторам. Сформовано інвестиційні пропозиції. Вказана інформація поширюється серед торгових місій, дипломатичних установ, профільних міністерств, представників бізнесу.

За словами Юрія Валентиновича, важлива увага приділяється і альтернативній енергетиці. Зокрема, сьогодні на території області діє 29 гідроелектростанцій, 7 сонячних електростанцій. Ведеться будівництво 11 СЕС. У перспективі – ще 30 СЕС, 1 ГЕС і 1 мініГЕС. Також розроблено проект будівництва вітрової електростанції, ведеться пошук інвестора.

Також продукція наших виробників знана за кордоном. Можливостей представити, а в подальшому реалізувати на світових ринках свою продукцію – безліч. На постійній основі здійснюється інформування суб’єктів господарювання про проведення різнопланових виставок, форумів, участі у торгових місіях. Головна вимога – відповідність стандартам якості.

Так, у січні-квітні 2018 року експорт товарів становив 191,3 млн. дол. США, імпорт – 133,0 млн. дол. США. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 105 країн світу. Місце основного торгівельного міжнародного партнера Хмельницької області вже досить давно посідає Польща. Як показує митна статистика, цьогоріч до цієї країни відвантажено товарів на 735,8 мільярда гривень, що у структурі експорту складає п’яту частину. Також у топ-десятці найважливіших торгових партнерів цьогоріч залишаються Великобританія (8%), Естонія (6%), Молдова (6%), Об’єднані Арабські Емірати (6%), Румунія (4%), Німеччина (3%) та Узбекистан (3%).

Продовжуючи обговорення даного питання, очільник області наголосив, що першочергово обласна влада має почути пропозиції від інвестора, а саме, запитати, які проекти цікавлять його, а вже тоді проаналізувати, що область може запропонувати для реалізації того чи іншого проекту.

Також за словами Вадима Миколайовича, одним із іміджевих показників регіонів є нарощування виробничого потенціалу. Тобто, чим більше капіталу залишається на відповідній території – тим сприятливіший в ній інвестиційний клімат.

Голова адміністрації висловив думку, що політика залучення інвестицій має більше уваги приділяти створенню умов для внутрішнього інвестування в основний капітал. Тоді «підтягнуться» й іноземні інвестори.

Про ефективність податкової системи та зміни в оподаткуванні в рамках підвищення інвестиційної привабливості доповів начальник Головного управління ДФС в області Сергій Ковальчук.

Так, протягом першого півріччя 2018 року платниками податків області до бюджетів усіх рівнів зібрано 4 мільярди 364 мільйони податкових платежів. Відповідно ріст сплати податків та зборів в області склав плюс 917 мільйонів до минулорічного показника.

При цьому до державного бюджету мобілізовано 1 мільярд 799 мільйонів гривень з темпом росту надходжень до минулого року 130 відсотків, що у грошовому виразі становить 414 мільйонів гривень. У структурі держбюджету половину надходжень займають податок на додану вартість та податок на прибуток. Так, з початку року сума сплаченого ПДВ досягла позначки у 734 мільйони гривень, що на 172 мільйони більше, ніж за січень-червень 2017 року, отримано 200 мільйонів гривень податку на прибуток, що на 74 мільйони більше, ніж торік.

Доходи місцевих бюджетів краю склали 2 мільярди 565 мільйонів гривень. Додатково до завдання територіальні громади отримали 185 мільйонів гривень. Темп росу надходжень відповідно до минулорічного періоду склав 124 відсотки, або 503 мільйони гривень.

Найбільше місцеві скарбниці отримали від оподаткування доходів фізичних осіб – 1 мільярд 711 мільйонів гривень. У порівнянні з минулорічними надходженнями зростання склало 30 відсотків, або майже 400 мільйонів гривень. Таким чином, по надходженнях від ПДФО зафіксовано одні з найвищих темпів зростання, і за цим показником Хмельницька область посідає друге місце в Україні.

Сергій Васильович запевнив, що сьогодні ДФС разом із бізнесом удосконалює процеси адміністрування податків і зборів, втілює нові технології та електронізує процеси для покращення умов ведення господарської діяльності.

Далі начальник Головного управління Держгеокадастру в області Василь Василенко поінформував присутніх про умови використання земель для підприємств з різним капіталом та пропозиції щодо поліпшення інвестиційного клімату.

Василь Миколайович зазначив, що Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області є розпорядником земель державної власності сільськогосподарського призначення за межами населених  пунктів. Також відповідно, до вимог Земельного кодексу України (глава 21) є і організатором земельних торгів. При здійсненні моніторингу земель сільськогосподарського призначення, визначаються землі, які є інвестиційно-привабливими, та включаються до Переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах.

На сьогодні до вищевказаного Переліку включено 4377 га, за результатами проведених торгів за перше півріччя 2018 року організовано проведення 12 аукціонів з набуття права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, в результаті яких продано право оренди на 43 земельних ділянки площею 950,1457 га. При цьому, в ході проведення земельних аукціонів місцеві бюджети відповідних сільських, селищних рад щорічно поповнюватимуться на 7 млн.039 тис. 934 грн.

Проведення земельних аукціонів є економічно ефективною діяльністю, оскільки середня відсоткова ставка користувачів земель сільськогосподарського призначення на умовах оренди становить від 3% до 12%, при тому, що в ході проведення конкурентної боротьби на земельних торгах організованих Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області середня відсоткова ставка за перше півріччя 2018 року становить 31,44%.

За словами посадовця, основною проблематикою для ефективного функціонування земельних торгів є затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки сесіями районних рад на території яких розташовані земельні ділянки, запропоновані до продажу права оренди. Відмова у затвердженні таких документацій спричиняє, з одного боку є причиною втрати коштів, які б могли надійти від орендної плати, а з другого боку тягне за собою незаконне, самовільне використання таких земельних ділянок.

Також в процесі спілкування висловили своє бачення щодо перспектив інвестиційного співробітництва області президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталя Бєлякова, генеральний директор ТДВ «ЗАВОД «АДВІС», голова об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, керівник західного регіону ТОВ “Група компаній КЕРНЕЛ-ІНВЕСТ” Олександр Огуй, заступник генерального директора ТОВ “Агрохолдинг 2012” Михайло Бойко  та інші запрошені.

Підсумовуючи засідання, голова адміністрації подякував усім присутнім за активну участь у дискусії щодо інвестиційної діяльності в області та окреслив окремі завдання, що сприятимуть покращенню іміджу області та притоку інвестицій.

Так, він наголосив, що необхідно покращити роботу з питань промоції продукції для поліпшення інвестиційного іміджу, визначити пріоритетні напрямки розвитку, що дадуть поштовх активізувати економіку в цілому, сприяти покращенню інвестиційної привабливості галузей; напрацювати пропозиції щодо спрощення механізму залучення інвестицій,  створити сприятливі умови для залучення інвестицій тощо.

Також Вадим Миколайович висловив сподівання, що на наступному засіданні члени ради та учасники зібрання почують уже певні конкретні пропозиції від інвесторів і перейдуть від обговорення наболілих проблем до конкретних дій.