20.07.2018 — 17:12

О. Сукманова: Метою створення антирейдерських штабів є відновлення довіри до влади

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового за участю заступника Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олени Сукманової, представників сільськогосподарських підприємств (агровиробників) області відбулося засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (антирейдерського штабу).

Розпочинаючи засідання, голова адміністрації Вадим Лозовий ознайомив учасників засідання з порядком денним та надав слово першому заступнику голови адміністрації Володимиру Кальніченку для доповіді про аналіз роботи антирейдерського штабу за 2017 – 2018 роки.

Володимир Ілліч зауважив, що питання аграрного рейдерства на сьогоднішній день є досить актуальним не лише на Хмельниччині, а й для всієї держави. За його словами, особливо гостро дане питання постає в період проведення посівних робіт та збору врожаю. Оскільки, так звані «рейдери», використовуючи юридичну малограмотність громадян, довірливість агровиробників, своїми злочинними діями намагаються  відібрати  землю і врожай,  Урядом в квітні цього року було відновлено роботу штабів з протидії аграрному рейдерству.

На Хмельниччині антирейдерський штаб є цілісною та надійною платформою для співпраці та ефективної взаємодії місцевих органів виконавчої влади. Його діяльність спрямована на надання юридичної, інформаційної та практичної допомоги аграріям для захисту від незаконного силового захоплення підприємств, земельних ділянок та інших об’єктів аграрної інфраструктури.

Посадовець висловив сподівання, що діяльність аграрного штабу переконала аграріїв, що його робота є відкритою, прозорою та доступною для громадян. Це підтверджується постійною участю у засіданнях представників асоціацій фермерів та приватних землевласників, сільськогосподарських підприємств Хмельниччини, які активно долучаються до обговорення проблемних питань.

Також важливою складовою діяльності антирейдерського штабу є проведення правопросвітницької роботи. Так, протягом серпня 2017 – липня 2018 років здійснено 23 виїзди, якими охоплено 55 населених пунктів області, в ході яких надано роз’яснення з правових питань 324 жителям регіону.

За період роботи на «гарячу» телефонну лінію штабу надійшло 30 телефонних дзвінків, які стосувались роботи штабу та отримання правових консультацій із земельних питань. Варто відмітити, що не всі питання, з якими звертаються громадяни стосуються «рейдерства».

Окрім того, з метою оперативного реагування на випадки аграрного рейдерства у 2017 році при районних державних адміністраціях створено регіональні робочі групи.

Аналізуючи діяльність робочої групи, слід відмітити, що з моменту її створення було розглянуто 14 заяв, які стосувались різних ситуацій, зокрема: незаконного припинення прав оренди земельних ділянок; повернення землі, яка належить професійно-технічному навчальному закладу; викрадення врожаю; незаконного розподілу земельних ділянок; скасування рішень про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок; перешкоджання у здійсненні господарської діяльності та недопущення неправомірного заволодіння майном та інше.

Фактично кожна третя заява, яка надійшла на розгляд штабу, безпосередньо стосувалась фактів незаконного захоплення земель, за якими правоохоронними органами встановлено ознаки кримінальних правопорушень та відкрито три кримінальних провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі, в рамках кримінальних проваджень продовжують вживатися заходи щодо встановлення усіх обставин вчинених кримінальних правопорушень та притягнення винних осіб до відповідальності.

Слід також зазначити, що на контролі залишається 3 звернення щодо незаконного захоплення земельних ділянок та вчинення перешкод у їх користуванні (звернення жителів сіл Сахнівці та Влашанівка Ізяславського р-ну., ДП “Агроспецсервіс” с. Цвітоха Славутського р-ну., а також минулорічне звернення жителів Староушицької селищної ради та Колодіївської сільської ради Кам’янець-Подільського р-ну.).

Володимир Ілліч відмітив, що з моменту створення штабу налагоджена співпраця між місцевими органами виконавчої влади, надана можливість більш оперативно реагувати на проблемні ситуації та своєчасно попереджати можливі конфлікти. «Ми напрацювали дієві механізми, спрямовані на допомогу правоохоронним органам у належному розслідуванні  кримінальних справ, зокрема, щодо оперативного обміну та передачі документів необхідних для слідства, отримання консультацій з правових питань», – сказав посадовець.

Також, в рамках роботи антирейдерського штабу, було проведено спільні наради працівників Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області з метою уникнення випадків подвійної реєстрації прав на земельні ділянки.

Підсумовуючи викладене, перший заступник голови адміністрації закликав членів робочої групи не зупинятися на досягнутому та надалі працювати, захищаючи права жителів області, вживати вичерпних заходів щодо недопущення провокативних дій та появи випадків силового захоплення підприємств, земельних ділянок та урожаю.

«Сподіваюсь, наша професійна співпраця та небайдужість до відстоювання законних інтересів громадян мінімізує випадки порушення прав землевласників та землекористувачів, а також стримає спроби «рейдерів» відібрати чесно зароблене у законослухняних громадян», – додав Володимир Кальніченко.

Також присутні заслухали інформацію щодо розгляду звернення фермерського господарства «Береги» (с. Липівка, Городоцького району, Хмельницької області).

По завершенню засідання робочої групи заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова поспілкувалася з аграріями Хмельниччини на тему: «Відверта розмова про земельні права».

Олена Валеріївна розповіла присутнім про сенс, який закладався при створенні таких штабів по всій Україні. За її словами мета створення таких антирейдерських штабів – це відновлення довіри до влади. Відтак, до складу робочої групи були запрошенні всі представники державних органів, які так чи інакше можуть мати вплив на вирішення певних питань.

«Сподіваюся, що усі конфліктні ситуації, які обговорюються під час засідань штабу будуть вирішуватися миттєво, щоб не було гучних скандалів, захоплень, порушень прав аграріїв та селян, а вирішення будь-яких конфліктів закінчувалися мирними переговорами та прийняттям правильного рішення», – додала посадовець.

В свою чергу, голова адміністрації Вадим Лозовий подякував Олені Сукмановій за слушні поради та пропозиції та також висловив сподівання, що робота обласного штабу приноситиме все більше дієвості від свого функціонування та завжди стоятиме на захисті прав аграріїв та селян Хмельниччини.