25.07.2018 — 16:09

Геннадій Зубко провів селекторну нараду щодо підготовки до нового опалювального сезону

На сьогодні ситуація із забезпеченням водоканалів рідким хлором контрольована. Можливий кризовий сценарій усунуто. В Україні вже кілька водоканалів знезаражують воду за допомогою румунського хлору. В майбутньому буде ще поставка хлору з Узбекистану. ПAT “Дніпроазот” відновив роботу хлорної групи цехів. Першу цистерну із реагентом отримав Харків. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, розпочинаючи селекторну нараду щодо підготовки до нового опалювального сезону.

Від Хмельниччини в нараді взяли участь голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та його заступник Олег Гуменний, представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники комунальних підприємств ЖКГ. та енергопостачальних підприємств.

Віце-прем’єр наголосив на особистій відповідальності керівників органів  місцевого самоврядування за нормальне функціонування критичної інфраструктури, зазначивши, що нещодавня ситуація з хлором демонструє неналежне виконання своїх обов’язків місцевою владою. Також він доручив головам облдержадміністрацій негайно вивчити питання готовності до локалізації подібних техногенних збоїв, щоб надалі забезпечити нормальну роботу критичної інфраструктури в опалювальний період. Держпродспоживслужба разом з фахівцями водоканалів має постійно здійснювати відбір проб води, контролювати якість та інформувати населення.

Торкнувшись питання підготовки до опалювального сезону 2018-2019 рр,  Геннадій Зубко проаналізував стан розрахунків за енергоносії та те, як відбувається ліквідація заборгованості за попередні періоди. Як зазначив Віце-прем’єр, заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий газ на початок року становила 23 млрд грн. За рахунок прийнятого закону 1730 про реструктуризацію боргів ми дали можливість цим підприємствам «зняти» з себе борговий тягар  у розмірі 5,7 млрд грн. Посадовець наголосив, що абсолютно не зрозуміло, чому підприємства не використовують цю можливість, та затягують з реструктуризацією.

«На сьогодні тільки 42 підприємства підписали договори про реструктуризацію і дали місцеві гарантії. Тож, в мене питання:  що ще потрібно зробити державі для підприємств ТКЕ, окрім вже переданих на місця коштів, вже прийнятого закону 1730 і наданих можливостей для залучення міжнародних фінансів на модернізацію підприємств? Всі необхідні інструменти держава дала. Я не бачу вашого руху. Всі ці речі мають виконуватись звичайними ефективними менеджерами – починаючи від керівників КП і, закінчуючи керівниками органів місцевого самоврядування», – наголосив Геннадій Зубко, звертаючись до голів ОДА та керівників місцевого самоврядування.

Віце-прем’єр-міністр доручив головам ОДА провести наради і з’ясувати причини гальмування договірної роботи з реструктуризації боргів підприємств ТКЕ. «Я – «за» децентралізацію, але я – «за» ефективне управління в умовах децентралізації, і за дисциплінарну революцію, коли кожен повинен виконувати свої обов’язки на місцях в умовах децентралізації», – наголосив Геннадій Зубко.

Також він назвав незадовільним стан розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий газ.  І хоч загальна картина щодо розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий газ і електроенергію покращилася за останній місяць на 4%, ситуація досі викликає тривогу. Від рівня розрахунків залежить, чи  отримають підприємства у вересні номінації  від НАК «Нафтогаз», адже фінансова дисципліна по розрахунках має вийти на рівень не менш, як 90%.

Віце-прем’єр-міністр окремо підняв питання по Київській області – смт. Коцюбинське, Черкаській області – м. Сміла, і Хмельницькій області – м. Шепетівка, де рівень розрахунків за газ є вкрай низьким.

«Я можу зрозуміти, що дуже не просто вирішуються питання передачі власності або відновленні стабільної роботи систем критичної інфраструктури. Але ту ситуацію, яку ми побачили сьогодні по цим містам при наявності субсидій і пільг від держави, коштів від бюджетних установ і розрахунків від комерційних установ, до сих пір залишається актуальним питання по сплаті за газ. Тому, я звертаюсь до голів ОДА, взяти під контроль ситуацію по цим містам. Це маленькі міста в яких люди відчувають себе в небезпеці, особливо в опалювальний період», — підкреслив Зубко.

Геннадій Зубко підкреслив, що ситуація, яка склалася з розрахунками за газ на сьогоднішній день не дає можливості говорити про своєчасне отримання номінації у вересні. «Нікого не лякаю. Але, наголошую на особистій відповідальності кожного керівника як органу місцевого самоврядування, якому належить комунальне підприємство, так і керівників самих підприємств. Ваше завдання, вчасно розрахувавшись — отримати номінацію і надати якісну послугу під час опалювального сезону», — зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Довідково.

Як повідомляє управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, сьогодні область підготовлена до опалювального сезону на 50,4 %, у т. ч.:
– підприємства теплокомуненерго – 64,2 %
– житловий фонд – 52,5 %
– соціальна сфера – 45,9 % (школи – 46,2%, дитячі садочки – 45,2%, лікарні – 50,7%).

Підприємствами комунальної теплоенергетики у 2018 році (на 01.07.2018) спожито 82,5 млн.куб.м природного газу на суму – 612,5 млн. грн.; оплачено – 563,2 млн.грн., рівень розрахунків – 91,9%.
Заборгованість за природний газ, з врахуванням боргів минулих років, становить 491,5 млн.грн.
При цьому, загальна сума бюджетної заборгованості становить 454,8 млн.грн., у тому числі:
– 371,5 млн.грн. заборгованість з різниці в тарифах,
– 81,5 млн.грн. – невідшкодовані пільги і субсидії,
– 1,3 млн.грн. – заборгували установи державного бюджету,
– 0,5 млн.грн. – заборгували установи місцевого бюджету.

У разі відшкодування бюджетної заборгованості рівень розрахунку за природний газ становитиме понад 100%.

Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства у 2018 році (на 01.07.2018) спожито 26,5 млн.КВт.год електроенергії на суму – 55,2 млн. грн., оплачено – 55,5 млн.грн., рівень розрахунків – 100,5 %.

Заборгованість за електроенергію з урахуванням боргів минулих років на 1 липня 2018 р. – 10,8 млн.грн. При цьому, заборгованість з різниці в тарифах становить 150,5 млн.грн. та значно перевищує борг за електроенергію.

Засобами обліку теплової енергії забезпечено багатоквартирні житлові будинки на 93,7 %; бюджетні заклади на 91,9 %.

Заготовлено посипочного матеріалу та реагентів підприємствами житлово-комунального господарства (комунальні дороги) – 8,7 тис.тонн (26,0%), САД в області (дороги загального користування державного значення) – 9,7 тис. тонн (21,1%), ДП “Служба місцевих доріг” ОДА  – 8,8 тис. тонн (43,8 %).

Проведено капітальний та поточний ремонт вулиць та доріг комунальної власності загальною площею 549,7 тис.м2 (57,6%). Підготовлено 114 од. (50,4%) спеціалізованої прибиральної техніки.

За І півріччя 2018 року на 23 комунальних котельнях модернізовано, переоснащено та замінено 48 котлів, на альтернативні види палива (дрова, пелети, щепа) переведено 12 котлів. Орієнтовний обсяг скорочення споживання природного газу після впровадження цих заходів очікується в обсязі 1,1 млн.м³, заміщення – 0,3 млн.м³ на рік.

3 липня 2018 р. введено в експлуатацію ТЕС у м. Кам’янець-Подільський потужністю 45 МВт. Обсяг зменшення споживання газу шляхом заміщення – 8,4 млн. м³ в рік, зменшення втрат теплової енергії – 4%, виробництво електроенергії – 7,4 млн.кВт щорічно.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА, на 01.07.2018 заборгованість, з урахуванням боргу минулого року, за нараховані пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг становить 434,4 млн. грн. (у т. ч.: пільги – 48,6 млн. грн., субсидії – 385,5 млн. грн.).

Вказана заборгованість буде погашатися по мірі надходження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Що стосується підготовки до опалювального сезону ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», в управлінні ЖКГ повідомляють, що за минулий опалювальний період 2017/18 року ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» спожито 6,5 млн. м3 природного газу на суму 50,0 млн.грн., з яких сплачено – 27,4 млн.грн. (54,6%). Рівень розрахунку за послуги теплопостачання за вказаний опалювальний період становить 87,8%.

У 2018 році (на 01.07.2018 р.) рівень розрахунку споживачів за послуги теплопостачання – 97,2 %, у т.ч., населення – 81,5 %.

На початок опалювального сезону 2017/18 року загальна сума боргу ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України» становила 56,7 млн.грн., станом на 01.07.2018 р. ця заборгованість зросла до 59,3 млн.грн. Заборгованість по графіку реструктуризації, наданого підприємством НАК «Нафтогаз» становить 23,7 млн.грн

Джерела погашення заборгованості за спожитий природний газ (всього 57,2 млн. грн.):
– 37,5 млн.грн – обсяг невідшкодованої підприємству різниці в тарифах;
– 0,2 млн.грн (180,0 тис.грн.) – заборгованість за послуги теплопостачання підприємств державного та місцевого бюджетів,
– 7,5 млн.грн – невідшкодовані пільги і субсидії;
– 10,9 млн.грн – заборгованість населення за послуги теплопостачання;
– 1,1 млн.грн – заборгованість комерційних споживачів послуг.

Для отримання номінації на відпуск природного газу рівень розрахунків підприємства має становити не менше 90%. Наразі, щоб отримати номінації і досягти такого рівня розрахунку за газ, ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» має проплатити за газ 23,0 млн.грн.

Питання щодо ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перебуває на постійному контролі голови облдержадміністрації.