26.07.2018 — 18:41

Польща є одним з найбільших наших  міжнародних торговельних партнерів, – Вадим Лозовий

Сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Лозовий провів зустріч із Каролем Кубіцою, керівником Закордонного торговельного бюро у Києві Польської агенції з інвестицій та торгівлі. Нинішній  візит іноземного гостя має ознайомчий характер, але у подальших планах – налагодження тісної співпраці з подільськими бізнесменами для реалізації спільних проектів.

Вадим Миколайович сердечно привітав пана Кубіцу та подякував йому за зустріч. “Сьогодні Республіка Польща є одним з найбільших наших  міжнародних торговельних партнерів, – зазначив він. –  У нас є спільна мета, підтримка і розуміння один одного. Наша інтеграція до Євросоюзу, яку підтримує уряд та народ Польщі, сьогодні є перспективою нашого майбутнього, тому ми дуже вдячні за цю підтримку. Окрім того, Хмельниччину та Польщу поєднують не лише економічні, а й тісні історико-культурні зв’язки, адже серед мешканців області є багато етнічних поляків. Тому ще раз підкреслю – ці стосунки надзвичайно для нас важливі.”

Голова повідомив, що у січні-травні поточного року з нашої області до Польщі відвантажено товарів на 23,6 млн. дол., що у структурі експорту складає 10%. Протягом січня-травня 2018 року з Польщі на терени краю ввезено різноманітної продукції на суму 18,6 мільйонів доларів, що складає 10 відсотків від вартості всього імпорту.

“У близько 30 підприємств Хмельницької області залучено 14,0 млн. дол. прямих іноземних інвестицій з Республіки Польща. Багато галузей підтримується, створюються нові робочі місця для наших громадян, а це теж має дуже велике значення. Тому ми налаштовані на активну співпрацю, ” – сказав Вадим Лозовий.

Кароль Кубіца в свою чергу розповів учасникам зустрічі, що Польська агенція з торгівлі та інвестицій є відносно новою структурою. З минулого року вона займається усім питаннями співробітництва польських інвесторів із закордонними та має на меті забезпечити їх розвиток в інших країнах світу.

“Ми орієнтовані на всю Україну. Тому хочемо, щоб польський бізнес та бізнес вашого краю співпрацювали. Думаю,  це у нас вийде, адже бачу, що ви є відкриті до співпраці. Сподіваюся, що разом з вашими компаніями та працівниками зможемо успішно все реалізувати,  – зауважив пан Кубіца. – З нашого боку є підтримка польських підприємців та тісні зв’язки безпосередньо з усіма воєводствами Польщі.”

Поважний гість запевнив, що Агенція має намір детально вивчити інвестиційний потенціал нашого краю, що тут можна купити, щоб експортувати до Польщі, чого потребує область, які спільні проекти можна реалізувати на теренах краю. За його словами, він може як допомогти тим компаніям, що хочуть вийти на ринки Польщі, так і запросити до співпраці польських партнерів, що мають новітні технології, які можуть бути успішно впровадженні саме у нас.

Вадим Лозовий зазначив, що оскільки Хмельниччина – це аграрний регіон, то вона є одним із найбільших в Україні виробників сільськогосподарської продукції. Саме тому пріоритетним напрямком є розвиток переробної галузі, аби нарешті  область перестала продавати сировину, а почала виробляти власні товари, бо це і додаткові робочі місця для наших громадян, і наповнення бюджету. Окрім того, область, як один із найбільш екологічно чистих регіонів, має гарний потенціал у сфері налагодження виробництва органічної продукції, ягід та фруктів.

“В області значні кошти вкладаються в альтернативу енергетику, набирає обертів розвиток легкої промисловості, продукція якої користується попитом в Європі. Широкі можливості для інвесторів є у нас в туристичній галузі.  Звичайно, хотілось би розвивати високотехнологічні виробництва, машинобудування, де ми дещо відстаємо. Тобто напрямків для співпраці дуже багато, – додав голова облдержадміністрації. –  Причому ми розглядаємо як макро-, так і мікропроекти для малого бізнесу.”

Сторони обговорили подальші можливості співпраці та домовилися про те, що найближчим часом буде організовано зустріч польських інвесторів із подільськими компаніями, що зацікавлені у співробітництві з ними. Також Вадим Лозовий запропонував налагодити обмін інформацією між облдержадміністрацією та Польською агенцією з інвестицій та торгівлі: “Ми можемо оперативного готувати дані під кожного окремого інвестора, наприклад, про наявні земельні ділянки чи виробничі площі, а також допомагати із пошуком можливих ділових партнерів для нього”. Також Вадим Миколайович повідомив пану Кубіці, що у вересні у м.Хмельницькому відбудеться інвестиційний форум, та запросив іноземного гостя взяти в ньому участь.

На завершення зустрічі Вадим Лозовий зазначив: ” Хочу запевнити вас, що в нашій області гарантуємо максимальне сприяння, безпеку для вашого бізнесу та захист від будь-якого стороннього тиску. Ми відкриті та щирі”.