26.07.2018 — 10:28

На Хмельниччині запустили фотогальванічну електростанцію «Кутківці»

25 липня у Чемеровецькому районі в режимі реального часу відбувся запуск нової фотогальванічної станції (ФЕС) «Кутківці» піковою потужністю 5,09 МВт.

На урочисте відкриття завітали керівництво області та району, інвестори, сільський голова Кутковецької сільської ради, депутати, місцеві мешканці, журналісти.

Фотогальванічна електростанція «Кутківці» — це ще один вагомий крок до підвищення енергетичної безпеки країни та зниження залежності від імпорту енергоресурсів.

Щорічно електростанція генеруватиме близько 5,4799 млн кВт*год електроенергії, зменшуючи майже на 5381 тонн на рік викиди СО2 в атмосферу. Все електротехнічне обладнання даної фотогальванічної електростанції, окрім PV-панелей  — вироблено в Україні.

Проект сонячної електростанції «Кутківці» був реалізований завдяки створеному обласною та місцевою владою сприятливому інвестиційному мікроклімату та ефективній співпраці інвестора ТОВ «Solar Systems», фінансового консультанта ТОВ «Ніар» та фінансового партнера АБ «Укргазбанк». Проектування та будівництво станції виконав ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», що входить до складу групи компаній KNESS, провідного українського ЕРС-партнера в галузі відновлюваної енергетики. Наразі група компаній KNESS побудувала в Україні вже 33 сонячні електростанції загальною потужністю понад 220 МВт.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко підкреслив важливість реалізації таких проектів на теренах області, оскільки вони дають можливість додатково працевлаштувати населення, збільшити надходження податків до сільського бюджету.

Крім того, за словами посадовця, не слід забувати про те, що будівництво таких електростанцій дозволяє зменшити енергозалежність області від газу, а також це один із чистих видів енергії, яка не завдає шкоди навколишньому середовищу.

«Обласна влада завжди відкрита до діалогу з інвестором. Маю надію, що Хмельниччина залучатиме все більше інвесторів з гарними та дієвими проектами, які будуть спрямовані на поліпшення соціально-економічного становища області», – додав Володимир Ілліч.

В свою чергу, заступник голови Чемеровецької районної державної адміністрації Петро Кравцов зазначив, що будівництво сонячних електростанцій є доцільним у розвитку населених пунктів району. Дана електростанція буде забезпечувати жителів с.Кутківці робочими місцями, так на постійній основі буде працювати 8 чоловік та ще 20 сезонних працівників. Посадовець подякував інвесторам за будівництво даної ФЕС та висловив надію на подальшу співпрацю в галузі відновлюваної енергетики.

Нагадаємо, що Хмельницька область у 2018 році входить в десятку областей-лідерів з генерації сонячної електроенергії. Сумарна потужність побудованих у області фотогальванічних станцій, разом з новозбудованою ФЕС «Кутківці», сягає понад 26МВт.