31.07.2018 — 18:22

Відбулося засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій

На засіданні обласної комісії, що відбулося 31 липня під головуванням керівника апарату облдержадміністрації Юрія Бирки, розглянуто питання щодо увічнення пам’яті Мирона Родинчука, учасника Другої світової війни, а саме, внесення його імені у списки загиблих на обеліску, що знаходиться у с.Дертка Ізяславського району.

З таким проханням до обласної державної адміністрації звернувся  житель села Сивір Ізяславського району Ігор Філінюк. Зазначене питання тривалий час лобіювалось на місцевому рівні, однак не знаходило вирішення.

Мирон Родинчук загинув у роки Другої світової війни та похований у братській могилі на території Росії, про що є відповідна довідка з  місцевого органу самоврядування, на території якого він похований. Крім того, дані щодо загибелі Родинчука М.С. розміщені на сайті «Пам’ять народу», де зазначено, що він загинув 6 вересня 1943 року в Калининській області, Оленинському районі, внаслідок бойових втрат.

У засіданні взяли участь як родичі загиблого М.Родинчука, так і представники Дертківської сільської ради. Родичі загиблого представили документи, що підтверджують його участь у Другій світовій війні. Однак, відсутня  архівна довідка про загибель Родинчука М.С. Саме цим фактом оперував  Дертківський сільський голова М.Шостак, надаючи відмову родині загиблого у тому, щоб занести ім’я М.Родинчука на місцевий обеліск слави.

Члени комісії заслухали кожну з опонуючих сторін та висловили свою підтримку родині загиблого. Зокрема, за увічнення пам’яті М.Родинчука шляхом занесення його імені на обеліск слави виступили представник Державної служби  у справах ветеранів та учасників АТО Микола Климюк, голова обласної ради Організації ветеранів України Володимир Купратий, голова обласного культурно-просвітницького, правозахисного благодійного осередку українського товариства «Меморіал» Олександр Корольов та інші члени комісії.

У результаті обговорення члени комісії одноголосно підтримали рішення рекомендувати Дертківському сільському голові Дертківської сільської ради Ізяславського району  при наявності підтверджуючих документів ініціювати увічнення пам’яті Родинчука Мирона Сергійовича шляхом занесення його до списків загиблих на обеліску слави у с.Дертка Ізяславського .