01.08.2018 — 16:01

«Хмельниччина відкрита у напрацюваннях в напрямку екології, сміттєпереробних заводів та зеленої енергетики», – В. Лозовий

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий зустрівся з головою Наглядової ради ПАТ «Центр відновлення ресурсів «Екосфера» Євгенієм Коротковим, який завітав на Хмельниччину, аби презентувати Концепцію проекту будівництва і експлуатації промислових комбінатів із збору та глибокої переробки комунальних і частини промислових відходів у товарну продукцію. Участь у зустрічі також взяли заступник голови адміністрації Олег Гуменний, представник сектора по Західному регіону  ПАТ «Екосфера»,  керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Євгеній Коротков розповів, що метою проекту є створення промислового комбінату, що забезпечує 100% переробку муніципальних відходів з випуском високоліквідної товарної продукції при мінімальних витратах без підвищення тарифів на переробку і утилізацію ТПВ спеціально для умов України. Доходи від продажу товарної продукції комбінату покривають експлуатаційні витрати, дозволяють повернути інвестиції і формують прибуток з операційної діяльності.

За словами Євгенія Олександровича, глибока переробка відходів в товарну продукцію дозволяє створити підприємство, що працює на безкоштовній сировині і внутрішніх енергоресурсах. Модульна будова комбінату дозволяє адаптувати проект для міст з чисельністю населення від 100 тис. чол. до 1 млн. чол., а також для об’єднаних територіальних громад.

Проект повністю відповідає вимогам Директив ЄС в області поводження з відходами і забезпечує повторне використання більше 75% маси відходів при повній відмові від розміщення відходів на полігонах поховання, а також дозволяє реалізувати концепцію економіки замкнутого циклу.

Що стосується фінансування проекту, то було відмічено, що воно здійснюється у рамках державно-приватного партнерства виключно за рахунок приватного капіталу без будь-яких витрат з боку місцевого або державного бюджету.

Також доповідач додав, що кінцева товарна продукція виробляється з отриманої сировини безпосередньо на устаткуванні комбінату, що забезпечує високу рентабельність підприємства. Єдиний комплекс із збору, перевезення і глибокої переробки відходів в товарну продукцію дозволяє зменшити виробничі затрати та завдяки високому рівню прибутковості є привабливим для приватного капіталу.

Відтак, основні доходи комбінат отримує за рахунок реалізації товарної продукції з низькою собівартістю. При цьому надходження від тарифної плати за утилізацію відходів складають 4-6% доходів, що дозволяє зберегти тарифи на нинішньому рівні, без підвищення і забезпечує перехід до “нульового тарифу”.

В свою чергу, Вадим Лозовий поцікавився у голови Наглядової ради ПАТ «Екосфера», що необхідно для будівництва такого комбінату, яку кількість робочих місць надасть комбінат, скільки потрібно тонн сміття для забезпечення роботи комбінату, чи реалізовуються такі проекти в Україні, тощо.

Євгеній Олександрович розповів, що від області необхідно буде вирішити питання з земельною ділянкою площею 20 га, а у разі будівництва транспортного та технічного комплексу окремо, то потрібно буде дві окремих земельних ділянки. Крім виділення  земельної ділянки має бути  підписаний договір про часткове партнерство або договір концесії.

Передбачається, що  комбінат забезпечить робочими місцями понад 600 чоловік, і це не враховуючи роботу на транспорті. Що стосується мінімального об’єму сміття, то доповідач зазначив, що для початку проекту необхідно мінімум 56-60 тис.тонн в рік. Будівництво такого комплексу займе 23 місяці, з них 17 місяців саме будівництво комбінату. Наразі до 2020 року планується відкриття такого комбінату у м. Кривий Ріг. Також уже ведуться перемовини щодо реалізації такого проекту у Житомирській області.

На завершення Євгеній Олександрович відмітив, що головною відмінністю проекту від інших пропозицій, які базуються на показниках європейської економіки, є те, що розробники провели ретельні  наукові та маркетингові дослідження щодо вирішення питання оптимальної реалізації та високої рентабельності проекту в умовах економіки України і лише потім перейшли до розробки типового проекту, який в результаті став стійким до умов українських реалій, без підвищення існуючих тарифів на утилізацію.

Голова адміністрації подякував учасникам зустрічі за змістовну презентацію та виявив бажання, аби представники проекту додатково надіслали усі необхідні матеріали для більш детального вивчення. Також Вадим Миколайович додав, що принагідно треба буде організувати зустріч голів райдержадміністрацій, міст обласного значення, ОТГ та мешканців області для ознайомлення їх з інформацією щодо будівництва такого комбінату на теренах області.

«Хмельниччина відкрита у напрацюваннях в напрямку екології, сміттєпереробних заводів та зеленої енергетики. Відтак, ми завжди сприятимемо реалізації таких проектів в області», – підкреслив Вадим Лозовий.