02.08.2018 — 17:42

Голова адміністрації Вадим Лозовий відвідав Хмельницьку АЕС

2 серпня голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий відвідав Хмельницьку АЕС. В рамках програми перебування очільник області ознайомився з роботою атомної станції, питаннями продовження терміну експлуатації першого енергоблока, перспективами будівництва Х/3, Х/4.

Так, делегація побувала в навчально-тренувальному центрі ХАЕС, ознайомилася з системою підготовки персоналу, технологією виробництва електроенергії. На повномасштабному тренажері (ПМТ) блочного щита управління гостям продемонстрували елементи навчального процесу підготовки оперативного персоналу атомної станції.

Також присутні відвідали машзал та блочний щит управління діючого енергоблока №1, побували на будівельному майданчику Х/3, Х/4. За словами генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка, на атомній станції визначені об’єми проведення відновлювально-консерваційних робіт. Перший етап цих робіт вже виконаний. «На існуючих конструкціях третього енергоблока заплановано побудувати та ввести в експлуатацію новий енергоблок. Яким він буде, ми зараз аналізуємо, погоджуємо техніко-економічне обґрунтування добудови, і я впевнений, що крок за кроком ми підійдемо до проведення громадських слухань, прийняття закону про розміщення і будівництво третього та четвертого енергоблоків ХАЕС».

Крім того, відбулася зустріч із керівництвом ХАЕС, кураторами напрямків капітального будівництва, технології та інжинірингу, електрообладнання та систем контролю і управління, фізичного захисту і режиму, де присутні  обговорили питання  виробничої діяльності, стабільної безпечної роботи та перспектив розвитку Хмельницької АЕС.

Під час зустрічі генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко зазначив: «Основним завданням Хмельницької АЕС на сьогоднішній момент є продовження термінів експлуатації першого енергоблока. 13 грудня 2018 року закінчується його 30-річний термін експлуатації. На ХАЕС розроблено програму дій, спрямованих на продовження термінів експлуатації. Це в основному роботи, пов’язані з оцінкою технічного стану обладнання та оцінкою залишкового ресурсу, основними елементами яких є корпус реактора, головні циркуляційні петлі в парогенераторі. З 101 пункту цієї програми вже виконано 68».

ХАЕС не є пілотним проектом у справі продовження термінів експлуатації. В Україні вже продовжено роботу восьми енергоблоків. Енергоблок ХАЕС – дев’ятий, який повинен отримати відповідні дозвільні документи і почати роботу в понад проектний період. Для цього в другій декаді листопада 2018 року перший блок заплановано зупинити на планово-попереджувальний ремонт тривалістю 256 діб. За цей період часу буде виконана вся програма продовження терміну експлуатації.

В свою чергу, Вадим Лозовий поцікавився питаннями  щодо рівня безпеки енергоблоків, природоохоронної діяльності підприємства, економічних показників роботи.

«Сьогоднішній робочий візит пов’язаний, у першу чергу, з тим, що це енергетичне підприємство є бюджетоутворюючим для усієї області. Ми усвідомлюємо, наскільки важливим для держави і для області є цей об’єкт. Тому основною метою і завданням сьогоднішнього візиту є нагода пересвідчитись у безпечній роботі Хмельницької АЕС. Побачене вражає своєю потужністю, високотехнологічністю, масштабністю, професіоналізмом персоналу», – зауважив Вадим Миколайович.

Підсумовуючи результати зустрічі, голова адміністрації резюмував, що нові потужності ХАЕС створять додаткові робочі місця, а залучені потужні інвестиції дадуть значний поштовх економічному розвитку області, держави, енергетичній незалежності України.