09.08.2018 — 11:10

Хмельниччина представить на розгляд Мінрегіону 4 проекти по Загальнодержавній цільовій програмі Питна вода України

8 серпня під головуванням заступника голови адміністрації Олега Гуменного відбулося засідання комісії при обласній державній адміністрації з питання виконання Загальнодержавної цільової програми “Питна вода України” на 2011-2020 роки.

Розпочинаючи засідання, Олег Вікторович повідомив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України сьогодні готове до впровадження проектів по Загальнодержавній цільовій програмі Питна вода України.

За словами Олега Вікторовича, бюджетні кошти спрямовуються на будівництво та реконструкцію водозабірних споруд, упровадження станцій (установок) доочищення питної води, будівництво та реконструкцію водопровідних та каналізаційних очисних споруд, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання.

Відтак, із врахуванням заходів Програми комісії необхідно відібрати проекти до фінансування за рахунок коштів, передбачених на 2018 рік у державному бюджеті.

Начальник відділу економічного аналізу та кадрово-юридичної роботи управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Наталія Лисак проінформувала, що всього на розгляд комісії було подано 47 проектів. Оскільки Мінрегіон вимагає подавати лише ті проекти, які мають затверджену в установленому порядку проектно-кошторисну документацію і експертизу, то було відібрано лише 4 проекти:

– будівництво очисних споруд каналізації продуктивністю 700 м куб/добу в м. Городок Хмельницької області (І черга будівництва);

– реконструкція очисних споруд каналізації продуктивністю 1000 м куб./добу у м. Полонне, Полонського району  Хмельницької області;

– будівництво другої черги водогону від с. Чернелівка Красилівського району до м. Хмельницький від пікету 150+40 до пікету 200+00;

– реконструкція станції штучної біологічної очистки господарсько-побутових стоків в м. Деражня Хмельницької області.

Загалом на реалізацію заходів Загальнодержавної цільової програми Питна вода України з Державного бюджету України на всі області виділяється 200 млн.грн. Також Наталя Володимирівна повідомила, що кредиторська заборгованість по Програмі «Питна вода України»  відсутня.

«На сьогодні сама критична ситуація з очисними спорудами у м. Полоне, так як там стічними водами забруднюється річка Хомора. Очисні споруди міста не працюють. Така ж ситуація і у м.Городок. Очисні споруди у місті є, але вони практично не працюють. Переліку вимог постанови відповідає також об’єкт «Реконструкція станції штучної біологічної очистки господарсько-побутових стоків в м. Деражня», – проінформував комісію Олег Вікторович.

Щодо проекту «Будівництво другої черги водогону від с. Чернелівка Красилівського району до м. Хмельницький», то посадовець зазначив, що даний проект необхідно подати на розгляд конкурсної комісії Мінрегіону, так як це будівництво є дуже важливим для обласного центру.

Члени комісії одноголосно проголосувати за вищевказані відібрані проекти, які область буде подавати конкурсній комісії Мінрегіону.