13.08.2018 — 17:36

Сприяємо зайнятості особам з інвалідністю

Питання соціального захисту та організації сприяння зайнятості людей з інвалідністю, надання їм якісних та адресних соціальних послуг залишається важливим напрямком роботи Хмельницької обласної служби зайнятості.

Протягом січня-липня 2018 року працевлаштовано 481 особу з інвалідністю. Зокрема, за професіями та спеціальностями: бухгалтер, агроном, електрозварник ручного зварювання, слюсар-ремонтник, оператор заправних станцій, охоронник тощо. Також, 12 осіб з інвалідністю працевлаштовані з наданням компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. За сприяння служби зайнятості 14 осіб з інвалідністю започаткували власний бізнес.

У разі неможливості оперативного працевлаштування, з різних вагомих причин, обласна служба зайнятості залучає осіб з інвалідністю до громадських робіт та робіт тимчасового характеру. Даним видом послуги скористалось 215 осіб даної категорії. Безробітні брали участь в благоустрої та озелененні населених пунктів та зони відпочинку, інформування населення щодо отримання житлових субсидій, працювали з технічною документацією та інше.

Також, особи з інвалідністю залучаються до проходження професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Проходили професійне навчання 158 осіб зазначеної категорії за такими професіями: тракторист, продавець продовольчих (непродовольчих) товарів, електрогазозварник, кондитер, кухар, слюсар  з ремонту технологічних установок тощо.

Враховуючи обмежену конкурентоспроможність осіб з інвалідністю на ринку праці, їх психофізичні особливості, важливим завданням є забезпечення повного охоплення їх профорієнтаційними послугами, покращення якості та підвищення ефективності роботи з використанням індивідуального підходу до кожного клієнта. Особи з інвалідністю залучалися до участі в різноманітних групових та масових профорієнтаційних заходах, здійснювалось їх індивідуальне консультування. Профорієнтаційними послугами охоплено більше 2,0 тис. осіб з інвалідністю, що складає 97,5%.

В базових центрах зайнятості та філіях обласного центру зайнятості для осіб з інвалідністю проводять різнопланові семінари та тренінги, спрямовані на підвищення рівня конкурентноспроможності осіб даної категорії, вдосконалення навиків з техніки пошуку роботи та підвищення самооцінки. Протягом січня-липня 2018 року фахівцями базових центрів зайнятості та філій області було проведено 2 міні-ярмарки вакансій. У ярмарках вакансій взяли участь 2 роботодавці, якими було запропоновано 4 вакансії, відвідало 15 осіб з інвалідністю, працевлаштовано 1 особу.

До відома: На обліку в базових центрах зайнятості та філіях області перебували 2165 осіб з інвалідністю, які у встановленому порядку отримали статус безробітного.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ