17.08.2018 — 17:03

В Ізяславі відкрилася виставка живописних робіт «Розбудовники Української держави»

В приміщенні Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею в рамках  районних заходів із відзначення 27-ї річниці проголошення незалежності України, відбулось урочисте відкриття виставки живописних робіт «Розбудовники Української держави» Асафата Гнатовича Дністряна – жителя міста Ізяслав, колишнього в’язня сумління комуністичного режиму, учаснику  руху українського Опору  комуністичному режиму другої половини ХХ століття.

На виставці представлено  портрети рідних Асафата Гнатовича, учасників  руху національного опору комуністичному режиму, видатних борців за свободу та незалежність України Тараса Шевченка, Симона Петлюри, Степана Бандери, патріарха Мстислава – першого предстоятеля  УПЦ КП, Ярослави Стецько, Богдана Хмельницького та інших історичних осіб. Також ряд робіт присвячені релігійній тематиці.

На початку презентації виставки, яку проведена директор Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею Людмила Левицька, Асафат Гнатович урочисто передав представлені на виставці роботи в дар  громаді міста Ізяслава. Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук щиро подякувала художнику за чудовий подарунок для громади. «Це символічно, що учасник боротьби за волю України, напередодні відзначення Дня Незалежності зробив такий чудовий подарунок  для всіх жителів стародавнього Ізяслава – добірку живописних портретів видатних діячів українського державотворення написаних власноруч.

В ході презентації виставки її ведуча Людмила Левицька зазначила: «На довгому життєвому шляху Асафату Дністряну довелось зазнати багато труднощів і втрат. Ще у 2012 році Ізяславським районним історико-краєзнавчим музеєм була видана книга спогадів Асафата Гнатовича «Від Карпат до Заполяр’я». З цього документально-біографічного твору ми дізнаємось про окремі сторінки історії України, про випробування, які довелось пережити політично репресованим за часів радянської влади. Асафат Дністрян отримав 20 років ув’язнення, пройшовши поневіряння в тюрмах, був відправлений в табір на каторжну працю в Заполяр’я, де вже на той час  перебували батько та брат Василь. А два старших брати загинули, один в бою з НКВД, інший з фашистами».

Також учасники зібрання переглянули відеоролик  про історичне засідання Верховної Ради, на якому  24 серпня 1991 року було прийнято Акт проголошення незалежності України. Крім того Людмила Левицька представила факсимільну копію Української Першокниги, яку починали  писати українською мовою  на теренах Ізяславщини і на якій, починаючи із 1991 року, складають присягу на вірність українському народу  присягу Президенти України.

Звершуючи зібрання Асафат Дністрян подякував усім присутнім за  увагу до його творчого доробку та всі сказані добрі та чуйні слова. Також він щиро та сердечно привітав усіх із прийдешнім святом Дня незалежності України.

За матеріалами Ізяславського районного
історико-краєзнавчого музею