10.09.2018 — 10:16

Ми не питали і не збираємось питати в країни-агресора дозволу щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України – Президент

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю житомирському телеканалу «СК1» наголосив, що змінами до Конституції щодо закріплення курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію має бути чітко зафіксовано в Преамбулі Основного Закону завдання для Президента, Верховної Ради і Уряду, а також у Прикінцевих положеннях ліквідація можливості мати російські воєнні бази, включно з Севастополем, на території України.

«Принципова позиція України полягає в наступному – ми не питали і не збираємось питати в країни-агресора або в Путіна дозволу щодо нашої європейської інтеграції, і щодо нашої євроатлантичної інтеграції. Це виключно суверенне право українського народу», – підкреслив Глава держави. Він нагадав, що згідно соціологічних опитувань більшість українців підтримує європейський та євроатлантичних рух України як ключовий фактор гарантування безпеки держави. За словами Президента, НАТО виявилося, на відміну від Будапештського меморандуму і інших документів, єдиним можливим і ефективним інструментом для забезпечення національної безпеки.

«Отже нічого ми в Путіна питати не будемо, ми рухаємося вперед в Європу. Ми нікому не дамо, щоб хтось погрожував Україні, включно з Азовським морем», – підкреслив Глава держави. Він нагадав, що днями на засіданні РНБО було чітко визначено плани дій і реакцій, починаючи від військових і завершуючи економічними, починаючи від політичних і закінчуючи юридичними та судовими, де РФ має відповісти за порушення законів і міжнародного права.

Глава держави також виключив можливість миру на умовах капітуляції України: «Мир на умовах капітуляції, мир, коли віддається українська територія, мир, коли віддається українська держава, мир, коли Україна піднімає руки вгору – це не мир для Порошенка і не мир для України».

Президент наголосив, що запорукою миру є українські Збройні Сили, сильна армія. «Чим сильніша буде наша армія, тим швидше буде мир. Чим сильніша буде міжнародна солідарність навколо України, тим швидше буде мир. Чим жорсткіші будуть санкції по відношенню до країни-агресора, тим швидше буде мир», – підкреслив Президент. На уточнююче запитання, коли саме буде мир, Глава держави зауважив: «Я не буду обіцяти годину. Це нечесно. Я не буду прибічником популістів, які намагаються обдурити людей. Закликаю до відповідальної дискусії і великої відповідальності за долю держави, за її майбутнє».

Президент наголосив, що українська влада робить все, щоб Україна мала стратегічну перспективу організованої і ефективної системи безпеки в державі, в тому числі завдяки закону про національну безпеку.

Президент ще раз вибачився перед родинами загиблих і поранених військових за надію на мир за лічені години чи дні, яку дав 4,5 роки тому. «Дуже важко було собі уявити стан, в якому перебували ЗСУ, але в Житомирі це дуже добре відомо, бо одна з найкращих бригад, 95-а Житомирська бригада, навіть в неї були величезні труднощі з усіма видами забезпечення. Щодо стану в цілому армії – армії просто не існувало: вона була розграбована, розпродана, роздягнена, роззута, роззброєна, без фінансування. І ми фактично зустріли ворога без армії», – наголосив Глава держави. Він нагадав, що лише зусилля волонтерів і добровольців на першому етапі допомогли зупинити ворога.

«Ми уявити собі не могли (про російську агресію – ред.), бо починали боротися з терористами нехай зі зброєю з російського воєнторгу, з ідеологічним підкріпленням країною-агресором, але агресію регулярних військ РФ, звичайно, ми не очікували», – зауважив Президент.