10.09.2018 — 16:37

Вадим Лозовий закликав учасників штабу не зупинятися на досягнутому та надалі працювати, захищаючи права заявників

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (Антирейдерського штабу).

Першим питанням порядку денного розглянуто заяви фізичної особи — підприємця щодо захоплення бізнесу.

Так, представник Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області зазначила, що наразі слідчим управління здійснюється контроль за кримінальним провадженням, яке розслідується Славутським відділом поліції. Відтак, вживаються усі заходи, аби провести необхідні слідчі дії в найкоротші терміни для прийняття рішення. На даний час проведено слідчі дії, щоб встановити істину по кримінальному провадженню, оскільки питання полягає у розподілі майна.

Зі свого боку, заявник запевнив членів штабу, що наразі здійснюється вивезення таємним шляхом його майна, і він  не має доступу до приміщення, щоб оцінити усі збитки. В свою чергу, Вадим Миколайович звернувся до представників правоохоронних органів, аби ті в межах повноважень здійснили огляд приміщення і пересвідчилися, чи є майно на місці, щоб убезпечити заявника від його втрати. Також голова адміністрації запевнив заявника, що дане питання перебуватиме на постійному контролі штабу до винесення рішення суду.

В продовження засідання, присутні вкотре розглянули питання про стан захисту майнових прав власників і землекористувачів за заявами Староушицької селищної ради Кам’янець — Подільського району.

Так, представник прокуратури Хмельницької області нагадав присутнім, що в цьому випадку мав місце факт підробки документів (наказів Головного управління) невстановленими особами, що призвело до незаконного вибуття із державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення з кадастровими номерами. Наразі на дані землі уже накладено арешт, тому тепер необхідно повернути їх у державну власність і спрямувати їх за призначенням.

Голова адміністрації відмітив, що це дійсно позитивні моменти в діяльності антирейдерського штабу та  висловив надію, що вдасться повернути вказані земельні ділянки в громаду. Очільник області закликав не збавляти темпів роботи та докласти усіх зусиль, щоб робота штабу була максимально ефективною, аби навести лад і справедливість у  сфері земельних відносин.

Також під час засідання, присутні окремо розглянули звернення представника громадської організації «Хмельницька правозахисна колегія» щодо ситуації довкола земель с. Поляхова Теофіпольського району.

Мова йде про 46 га пасовища, навколо якого протягом декількох місяців розгортаються події, що мають ознаки незаконного захоплення. За словами заявника, дану земельну ділянку відмовилися зареєструвати в районному відділі Держгеокадастру, і вона залишилися поза межами генерального плану. Також відбулася зміна цільового призначення земельної ділянки  без погодження у Головному управлінні Держгеокадастру в області: із земель пасовища вона була переведена у орні землі.

Заслухавши звернення, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко зауважив, що головам сільських рад неодноразово було наголошено на тому, що необхідно оформити пасовища, аби убезпечитися від подібних ситуацій.

Відтак, надано доручення Головному управлінню Держгеокадастру в області провести службове розслідування щодо законності дій відділу Держгеокадастру у Теофіпольському районі  та з’ясування усіх обставин з даного питання.

«Закликаю учасників штабу не зупинятися на досягнутому та надалі працювати захищаючи права заявників. Сподіваюсь, наша професійна співпраця та небайдужість до відстоювання законних інтересів громадян мінімізує випадки порушення прав жителів нашої області, а також, стримає спроби «рейдерів» стосовно вчинення незаконних дій», – підсумував Вадим Лозовий.

Усі пропозиції та зауваження будуть враховані в роботі, за результатами засідання винесені протокольні рішення, які зафіксовані в протоколі засідання.