11.09.2018 — 17:31

В. Кальніченко: Маємо вжити усіх  заходів, щоб попередити розповсюдження сказу в області

11 вересня під керівництвом першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації на тему: «Щодо організації заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території Хмельницької області».

Про аналіз епізоотичної ситуації щодо сказу тварин на території області доповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Олександр Садов’юк.

Епізоотична ситуація по сказу в Україні залишається напруженою. Так, станом на 01.01.2018 року залишалось 445 неблагополучних пунктів. За 8 місяців від сказу загинула 981 тварина. З цього числа лисиць – 252 голови, інші дикі тварини – 43 голови. Зокрема, за 9 місяців  2018 року у Хмельницькій області виявлено 18 випадків сказу.

За словами Олександра Петровича, з метою профілактики сказу серед тварин в усіх населених пунктах області проводиться щеплення собак та котів. У лісників та громадян, що проживають біля лісу вакцинують всіх тварин, які належать їм. В окремих господарствах, де велика рогата худоба випасається біля лісових масивів проводиться її щеплення. За 2018 рік спеціалістами державних установ ветеринарної медицини області проведено щеплення собак – 66788 гол., котів -47105 гол., сільгосптварин -20115 гол.

Також особливу загрозу для людей несуть безпритульні тварини. З початку 2018 року відловлено 587 бродячих собак та 227 котів, стерилізовано та вакциновано проти сказу 375 собак і 15 котів.

Продовжуючи тему порядку денного, начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор Гузар розповів про організацію заходів з проведення пероральної імунізації  диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

За словами Ігоря Петровича, епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експерементальних умовах так і в польових умовах. Відтак, Уряд  України виділив кошти на придбання  пероральної вакцини та розповсюдження її за допомогою авіації по всій території України за виключенням Донецької та Луганської областей де як ви знаєте тривають бойові дії.

Згідно затвердженого плану протиепізоотичних заходів  на 2018 рік необхідно провести пероральну вакцинацію на території 15 тис.212 км². на якій розповсюдити 304 тис. 240 доз вакцини. Це вся територія Хмельницької області за виключенням  площі населених пунктів, площі  річок озер та ставків, авто та залізничних шляхів.

Так, розповсюдження вакцини літаком найбільш економічний із всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Мінімальна щільність принад повинна бути не менше, ніж 20 доз/кв.км.  Мінімальна площа повинна бути не менша за 500 км².

Підсумовуючи сказане, Володимир Кальніченко наголосив, що першочергове завдання Головного управління – донести інформацію з вищевказаного питання усім, починаючи від голів сільських рад, ОТГ і закінчуючи кожним жителем населеного пункту. “Маємо вжити усіх  заходів щоб попередити розповсюдження сказу як серед популяції диких тварин, так і випадки зараження цією хворобою свійських тварин”, – зазначив посадовець.

Також Володимир Ілліч додав, що по завершенню усіх заходів необхідно провести контроль ефективності вакцинації на визначених контрольних ділянках, аби оцінити її ефективність й визначити стратегії вакцинації на наступний рік із врахуванням виявлених недоліків.