12.09.2018 — 17:29

Пріоритетним завданням органів влади є забезпечення стабільної роботи всіх соціально важливих об’єктів області, – В. Кальніченко

На цьому наголосив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час планового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС,  обговорюючи  питання стану підготовки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до дій з попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру під час експлуатації об’єктів житлово-комунального господарства та інфраструктури в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський доповів, що за звітними даними районів і міст, станом на 1 вересня, область на 82,9 % підготовлена до опалювального сезону 2018/19 року.

На даний час теплопостачальні підприємства області проводять ремонтні  роботи відповідно до запланованих заходів, всього до зими підготовлено 681 котельня або 88,9%, завершуються ремонтно-профілактичні роботи на центральних теплових пунктах, де виконання становить 95,0%, відремонтовано 424,0 км або 81,5% теплових мереж.

Комплексно підготовлено до зими 3903 (80,5%) житлових будинки, відремонтовано 380 (80,6%) покрівель, 303 (80,5%) опалювальних систем, 103 (91,2%) систем гарячого та 372 (80,5 %) систем холодного водопостачання, 245 (81,1%) електрощитових.

На 100 % до зими підготовлені  673 школи  та  657 дитячих садочків,  із 65 лікарень підготовлено 51 або 78,4 %.

На 75 % від потреби заготовлено запаси вугілля на комунальних та відомчих котельнях, при плані 6,9 тис.тонн заготовлено 5,2 тис.тонн.

Щодо підготовки в області спеціалізованої прибиральної техніки, то на сьогодні підготовлено 184 одиниці або 81,4%, заготовлено 23,7 тис. тонн (70,8%) посипочного матеріалу та реагентів.

Сергій Михайлович наголосив, що до початку опалювального періоду часу залишилося небагато, тому необхідно виконати заплановані заходи в повному обсязі. Відповідно до доведеного Мінрегіоном завдання плановий показник станом на 15.09.2018 р. з підготовки області до роботи в осінньо-зимовий період має становити 90% і на 1 жовтня область має бути готова до опалювального сезону на 100%.

Окремо посадовець зупинився на питанні підготовки до опалювального сезону у м. Шепетівка. Він поінформував, що на сьогодні ситуація залишається складною, оскільки є проблеми із розрахунками за спожитий природний газ теплопостачального підприємства. Заборгованість ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» становить 110,1 млн.грн, у тому числі перед НАК «Нафтогаз України» –  57,4  млн.грн. Рівень розрахунку за природний газ – 61,0 %. Протягом серпня заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» зменшилася лише 0,93 млн.грн. за рахунок надходження коштів по відшкодуванню пільг і субсидій.

Для отримання номінації  на відпуск природного газу рівень розрахунків підприємства має становити не менше 90 %. Для досягнення такого рівня розрахунку ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» необхідно оплатити за газ щонайменше 22,0 млн.грн. до початку опалювального сезону.

Але, додав посадовець, враховуючи потребу підприємства в обсягах коштів, які необхідно оплатити для отримання номінації та які на підприємстві відсутні, у місті існує загроза зриву опалювального сезону.

В свою чергу, Володимир Ілліч зазначив, що питання проходження опалювального сезону в м. Шепетівка неодноразово обговорювалося на спільних засіданнях за участю керівництва облдержадміністрації, Шепетівського міськвиконкому та ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», але бажаного результату так і не дали. Тому, Володимир Кальніченко наголосив, що керівництво Шепетівського міськвиконкому та ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» негайно має сісти за стіл переговорів, аби хоча б на період вирішення спорів у судовому порядку, віднайти шляхи розв’язання проблеми з теплопостачанням у місті та забезпеченням жителів теплом.

«На сьогоднішній день найважливішим питанням для органів влади є організація стабільної роботи всіх об’єктів житлово-комунального господарства, медичних та освітніх закладів, об’єктів соціальної сфери, забезпечення належного реагування щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах інфраструктури та життєзабезпечення», – підсумував перший заступник голови адміністрації.