18.09.2018 — 12:17

Децентралізація – процес незмінний і безповоротний, – В.Лозовий

17 вересня у Красилові за ініціативи голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулась зустріч, на яку були запрошені голови об’єднаних територіальних громад, сільські голови, громадськість району. Також участь в заході взяв народний депутат України Андрій Шинькович. Основне питання, що обговорювалось на зустрічі – це завершення процесу об’єднання громад Красилівщини відповідно до Перспективного плану формування території громад Хмельницької області.

Як повідомлялося раніше, в межах Красилівського району були утворені дві об’єднані територіальні громади: Красилівська міська та Антонінська селищна ОТГ. Однак, не всі сільські ради, як це передбачає план, прийняли відповідні рішення та увійшли до складу цих ОТГ. Зокрема, до Красилівської не увійшли 18 сільських рад, а до Антонінської – 5.

Як зауважив Вадим Лозовий, реформа децентралізації є однією з ключових реформ, ініційнованих Президентом та Урядом, і ті громади, що вже встигли об’єднатися раніше, відчули її ефективність. Завдяки тому, що місцеві бюджети отримали значний фінансовий ресурс, громади мають змогу відроджувати та розбудовувати власну інфраструктуру, обирати оптимальні шляхи розвитку території, створювати підприємства та нові робочі місця.

Окрім того, зараз ОТГ мають потужне джерело фінансової підтримки з боку ДФРР та у вигляді інфраструктурної субвенції з державного бюджету. Завдяки цим коштам будуються нові дороги, водогони, ремонтуються лікарні, дитячі садочки, школи, об’єкти соціально-культурної сфери. У той самий час ті громади, що не включилися в процеси об’єднання, на таку підтримку сподіватися не можуть, а тому фактично втрачають величезні кошти, що могли б бути використані на благо їх мешканців. Одна тільки Красилівська об’єднана територіальна громада,  з початку дії реформи децентралізації могла б залучити  майже 50 млн.грн., і це тільки коштів з державного бюджету.

Присутні у залі мали можливість детально ознайомитися з численними позитивними прикладами успішної діяльності ОТГ Хмельниччини, висловити свою власну думку щодо реформи децентралізації, поділитися своїми сподіваннями та побоюваннями, а також отримати відповіді на питання, що їх хвилюють.

Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації закликав голів сільських рад до активізації роз’яснювальної роботи з населенням та депутатами місцевих рад з метою прискорення процесів об’єднання, та висловив сподівання, що уже найближчим часом на території району не залишиться “білих плям”, а всі території отримають рівні можливості для розвитку.

“Децентралізація – це процес незмінний та безповоротний, і до того ж він не може тривати вічно, – додав Вадим Миколайович. – Велика імовірність того, що вже невдовзі керівництвом держави будуть прийняті відповідні рішення, і не об’єднані громади  будуть включені до складу відповідних ОТГ, як це передбачено перспективним планом формування територій громад. Але поки це станеться, вони втрачають час і гроші, які могли б працювати на громаду.”